Gemeentebestuur wil 50.000 euro uittrekken voor onderzoek naar slavernijverleden Groningen. Uitkomst bepalend voor al dan niet aanbieden excuses

Slavernijverleden onder de loep

Burgemeester en wethouders van Groningen stellen de gemeenteraad voor 50.000 euro beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar de rol van Groninger bestuurders in het slavernijverleden.
Lees meer over
Stad

De gemeenteraad nam eind juni een motie van D66 aan, waarin om een dergelijk onderzoek werd gevraagd.

Verenigde Oost-Indische Compagnie

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Groninger Museum. Zij leggen daarbij de nadruk op de betrokkenheid van Groningen bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1800). Hierover is weinig bekend.

Dit in tegenstelling tot de betrokkenheid bij de West-Indische Compagnie (1621-1792). De Groninger Archieven beschikken over veel documenten uit die tijd. Hieruit blijkt onder meer dat Groningen zelfs een eigen afdeling van de WIC had, met een scheepswerf aan de Noorderhaven.

Nationaal Archief en Zeeuws Archief

Het onderzoek wordt voor een groot deel uitgevoerd in het Nationaal Archief en het Zeeuws Archief. Daar ligt veel documentatie over de Nederlandse handelsonderneming.

De onderzoekers hebben naar verwachting anderhalf jaar nodig. In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij formeel werd afgeschaft.

Excuses op zijn plaats

Op basis van de uitkomsten bepaalt het gemeentebestuur of excuses voor de rol in het slavernijverleden op z’n plaats zijn.

Het collegevoorstel wordt begin volgend jaar besproken in de raad.

Nieuws

Meest gelezen

menu