Gemeentelijke kaasschaaf komt aan als een moker bij Groningse kunstclubs

Grafisch museum GRID is een van de kleine culturele instellingen die de subsidie van de gemeente Groningen fors zien teruggeschroefd, en de komende vier jaar vrezen voor hun voortbestaan.

De kaasschaaf die Groningen over het gemeentelijke cultuurbudget haalt, komt als een moker aan bij kleinere kunstinstellingen in de stad. Voor veel clubs staat het voortbestaan op het spel.
Lees meer over
Stad

Die noodkreet klonk woensdag luid en duidelijk bij een inspraakavond die de gemeenteraad wijdde aan de cultuurnota voor het komend jaar. Daarin ziet een hele reeks kleinere kunstinstellingen zijn subsidieaanvragen afgewezen of slechts voor een minimaal deel gehonoreerd.

Geldkraan gaat komende vier jaar dicht of vrijwel dicht

Van film- en documentaireproducent Beeldlijn tot muziekfestival Clash: allemaal vrezen ze in zwaar weer te raken nu de geldkraan dicht of bijna dicht gaat. Onder meer muziekfestival Sounds of Music, het Luthers Bach Ensemble, jeugdcircus Santelli en Five Great Guitars hoopten op steun, maar moeten het de komende vier jaar helemaal zonder subsidie redden.

Beeldlijn redde ternauwernood nog een bijdrage van 20 mille van de provincie, maar daarmee valt het werk niet vol te houden, zegt woordvoerder Jo Willems. Na zestig jaar dreigt de stichting weg te vallen als enige noordelijke financier en producent van films en documentaires door makers uit de regio. ,,We zouden moeten terugschalen naar een vrijwilligersorganisatie: ik zie niet hoe dat zou moeten, sorry.’’

Five Great Guitars zonder inkomsten door corona

Voor Five Great Guitars, de muziekgroep die in wisselende samenstelling de Nederlandse theaters rondreist onder leiding van de Groningse stergitarist Jan Kuiper, kon de afwijzing niet op een ongelukkiger moment komen. Tot nu bedruipt de stichting zich zelf, maar dat zit er volgens voorzitter Jaap Dijkstra niet meer in nu alle optredens voor dit én volgend jaar zijn afgezegd wegens corona.

Om andere redenen wordt ook het Luthers Bach Ensemble hard geraakt door de afwijzing. Nu zowel gemeente als provincie het orkest elk 20 mille weigeren, kunnen de musici waarschijnlijk eveneens fluiten naar de gehoopte steun van het Fonds voor de Podiumkunsten. Die honoreert aanvragen volgens oprichter Tymen Bronda alleen als ook de regio blijvende steun geeft.

Grafisch museum GRID: ‘Zo moet deur straks alsnog dicht’

Maar ook instellingen die nog wél geld krijgen, zijn daarmee nog niet per se gered. Zo ontvangt grafisch museum GRID van de gemeente de komende vier jaar 63.500 euro. ,,Maar dat is nog niet de helft van het gevraagde bedrag’’, zegt directeur Fronique Oosterhof. ,,Er is een groot risico dat we op termijn alsnog de deuren moeten sluiten.’’

Ook het jonge Resort is niet gelukkig met de 45.000 euro die ze van de gemeente krijgt. Dit platform voor beeldende kunst had ruim het dubbele gevraagd om een professionaliseringsslag te maken voor de theaterprojecten die ze sinds twee jaar organiseert op straat en in openbare ruimte, nota bene mede op uitnodiging van diezelfde gemeente. Het doel om makers te betalen voor hun werk raakt uit zicht, aldus een teleurgestelde woordvoerster Ellen de Haan.

Nieuws

Meest gelezen

menu