Gemeenteraad Groningen vergadert woensdag volledig digitaal

Gemeenteraadsvergadering in de Statenzaal van het provinciehuis. Foto: Archief Jan Willem van Vliet

De gemeenteraad van Groningen vergadert woensdagmiddag geheel digitaal. Het is voor het eerst dat de gemeentelijke vergadering op deze manier plaatsvindt.

De digitale vergadering is mogelijk met de spoedwet voor digitale besluitvorming. Hierdoor mogen raadsleden in deze coronatijd ook thuis besluiten nemen en hoeven ze niet bij elkaar te komen. Woensdagmiddag wordt onder andere gestemd over het weerstandsvermogen van de gemeenten en de gebiedsontwikkeling van de nieuwe stadswijk De Held III.

Stembriefjes

Daarnaast wordt Isabelle Diks benoemd en geïnstalleerd als wethouder voor GroenLinks. Zij is de opvolger van Mattias Gijsbertsen die zes jaar wethouder was. De raadsleden moeten stemmen over haar benoeming, maar dat kan niet digitaal. Dit komt omdat de Gemeentewet stelt dat de stemming over personen geheim moet blijven gebeuren. De raadsleden brengen de briefjes met hun stem na de vergadering bij een commissie die over de benoeming van Diks gaat. De verwachting is dat alle stembriefjes rond 18.30 uur binnen zijn aan de Radesingel.

Gedicht

Stadsdichter René Luth draagt woensdag voor de raadsvergadering opnieuw een en gedicht voor. Bij de vorige raadsvergadering op 1 april deed zij dat ook, met onder andere een troostgedicht. Deze keer draagt ze haar gedicht voor vanuit haar eigen huis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu