GroenLinks Groningen wil duidelijkheid over 5G: 'Ga in gesprek met bezorgde inwoners'

De zendmast aan de Koningsweg in Groningen, waar vrijdagavond een poging tot brandstichting werd gedaan. Foto: 112 Groningen

GroenLinks Groningen maakt zich zorgen over de rol die de gemeente Groningen speelt in de uitrol van het 5G-netwerk in Groningen. Ook vindt de partij dat de gemeente in gesprek moet gaan met inwoners, om zorgen over gezondheidseffecten van 5G weg te nemen.

GroenLinks stelt hier schriftelijke vragen over aan het college.

Er gaat veel misinformatie rond over 5G, zegt GL-raadslid Nick Nieuwenhuijsen. Hij is geschrokken van de poging tot brandstichting bij een zendmast in Groningen en in brand gestoken zendmasten in de rest van Nederland. ,,Deze branden zijn waarschijnlijk aangestoken omdat 5G het coronavirus zou helpen verspreiden en dat is natuurlijk onzinnig. Maar het toont aan hoe wanhopig en bezorgd sommige mensen zijn geworden.”

Redenen tot bezorgdheid

Er zijn ook echte redenen tot bezorgdheid, vindt Nieuwenhuijsen. Het zou voor gemeenten onduidelijk zijn welke gevolgen de nieuwe Telecomwet heeft. Nieuwenhuijsen: ,,Deze wet verplicht gemeenten telecomproviders te faciliteren bij het uitrollen van het 5G-netwerk, maar het is niet duidelijk hoe ver gemeenten hierin moeten gaan en wie wat betaalt. Daarnaast zijn er zorgen over extra energieverbruik, de veiligheid van het netwerk en in hoeverre de privacy van Groningers gewaarborgd blijft”.

Duidelijker communiceren over gezondheidseffecten

Zorgen over de gezondheidseffecten van 5G kunnen volgens Nieuwenhuijsen grotendeels worden weggenomen als er duidelijker over wordt gecommuniceerd. GroenLinks stelt schriftelijk vragen aan het college, over de praktische en financiële rol van de gemeente in het uitrollen van het netwerk, de toename van energiegebruik, de veiligheid van het netwerk, privacyvraagstukken en hoe de gemeente aankijkt tegen al dan niet terechte zorgen over de gezondheidsrisico’s van 5G.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu