GroenLinks in Groningen wil dat minima 'zo goed en kosteloos mogelijk' aan mondkapjes kunnen komen

Foto: Unsplash

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen wil dat B en W plannen maken voor het ‘zo goed en kosteloos mogelijk’ toegankelijk maken van beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Ze kondigt aan woensdag vragen te stellen over de betaalbaarheid van mondkapjes voor mensen met smalle beurs.
Lees meer over
Stad

De GroenLinks-fractie wijst erop dat er een grote kans is dat mondkapjes binnenkort verplicht worden. Dit mag geen extra financiële last opleveren voor mensen met een laag inkomen, stelt ze.

‘De coronacrisis raakt met name de meest kwetsbaren in onze samenleving. Dat zien we op het gebied van werkloosheid – de flexkrachten en ZZP’ers worden het hardst geraakt – maar ook op het gebied van volksgezondheid’, stelt raadslid Nick Nieuwenhuijsen in een persbericht.

‘Pandemie vergroot ongelijkheid’

‘We weten al lang dat iemand met een lager inkomen doorgaans minder gezonde levensjaren geniet en eerder overlijdt. De pandemie vergroot deze ongelijkheid nog sneller, omdat het coronavirus vooral mensen met een slechtere weerstand treft en mensen met lagere inkomens vaker werk doen dat niet vanuit huis kan worden gedaan. Hierdoor lopen zij een grotere kans aan het virus te worden blootgesteld.’

‘Het is daarom van groot belang dat juist zij zich goed kunnen beschermen. Het kan, wat GroenLinks betreft, niet zo zijn dat een gebrek aan financiële middelen een reden is om geen mondkapje te dragen.’

Nieuws

Meest gelezen

menu