Groningen broedt op eigen 'fietsberg' naar voorbeeld Drentse Col du VAM

De Drentse VAM-berg, hier tijdens de Nederlands kampioenschappen wielrennen afgelopen juli. Foto: Marcel Jurian de Jong

De provincie Groningen stelt een haalbaarheidsonderzoek in naar de kansen van een eigen Groningse ‘fietsberg’ naar voorbeeld van de Drentse ‘Col du VAM’.
Lees meer over
Stad

Dat zegde gedeputeerde Fleur Gräper woensdag toe na een voorstel van D66 en ChristenUnie, met steun van VVD en Partij voor de Dieren. Die fracties zijn enthousiast over het tweede leven dat twee vroegere vuilstorten in Drenthe hebben gekregen als attractie voor wielerfanaten. Een gezamenlijke motie kreeg steun van een royale Statenmeerderheid.

Groningen heeft ook drie vuilstorten voor een mooie ‘col’

De ‘Muur van Emmen’ en vooral de ‘Col du VAM’ in Wijster trekken hordes fietsers die hun klimcapaciteiten willen testen. In juni was de VAM-berg nog het toneel voor de Nederlandse wielerkampioenschappen.

Groningen kent vergelijkbare vuilnisbergen in Usquert en Veendam en bij de stad Groningen (Stainkoeln). Het is op zijn minst de moeite waard om samen met gemeenten en lokale bedrijven te bekijken of een van die locaties eenzelfde make-over kunnen krijgen, vindt D66-fractievoorzitter Peter Gerrits.

Nieuwe noordelijke klassieker: ‘van Col du VAM naar Col du Groningen’

Een eigen fietsberg zou ook een impuls voor economie en toerisme kunnen zijn, aldus de D66-voorman. Zeker als het kan worden aangesloten op bestaande fiets- en wandelnetwerken in de provincie. Gerrits dagdroomt al van een nieuwe noordelijke wielerklassieker: ,,Van de Col du VAM naar de Col du Groningen’.

Gedeputeerde Gräper vindt het een ‘sympathiek’ idee, dat economische belangen combineert met sport, natuur en recreatie. Ze zegt er echter wel meteen bij dat voorlopig het geld ontbreekt om zo’n plan ook daadwerkelijk te realiseren.

‘Geen geld? Haal het dan uit de pot voor nazorg afgesloten stortplaatsen’

Maar als een fietsberg mogelijk blijkt, moet er ook financieel een mouw aan zijn te passen, denkt VVD-fractievoorzitter en mede-indiener van de motie Erik-Jan Bennema. Hij wijst onder meer op een provinciale pot voor eeuwigdurende nazorg voor afgesloten stortplaatsen.

Nieuws

Meest gelezen

menu