Groningen denkt mee over meer terras, maar waakt wel voor coronarisico's

De cafés blijven nog dicht maar de terrassen mogen op 1 juni weer open: Groningen denkt mee met de horeca over tijdelijke uitbreiding maar is kritisch over het aanwijzen van de Grote Markt tot één terrasplein. Foto: Peter Wassing

Tijdelijke terrassen op parkeervakken, wegdelen of hele pleinen in de Groningse binnenstad: het zijn allemaal bespreekbare opties om de horeca uit de coronacrisis te helpen. Maar een verdieping bovenop het terras van De Drie Gezusters op de Grote Markt gaat het gemeentebestuur net een stap te ver.

Dat maakte wethouder en loco-burgemeester Roeland van der Schaaf woensdagavond duidelijk in het vragenuur voor de gemeenteraad. Onder meer VVD, D66, Stadspartij, 100% Groningen en Student & Stad vinden dat Groningen de horeca zoveel mogelijk moet helpen om een nieuwe start te maken als vanaf 1 juni de terrassen weer open mogen.

Soepel bij verzoek om nieuw terras of tijdelijke uitbreiding

Vorige week zegde burgemeester Koen Schuiling al toe dat het gemeentebestuur soepel zal omgaan met verzoeken vanuit de horeca voor nieuwe terrassen of een tijdelijke uitbreiding. Ook bedrijven zelf dringen daar op aan om het omzetverlies van de afgelopen twee maanden de komende zomer enigszins in te lopen.

Op terrassen is straks veel minder plek dan normaal omdat ook hier de anderhalvemeter-regel geldt vanwege corona. Met meer terrasoppervlak kunnen ze meer klanten bergen en dat is zeer welkom nu de cafés zelf voorlopig niet meer dan dertig gasten tegelijk binnen mogen laten. De Groningse horeca denkt nu samen met de gemeente na over de mogelijkheden voor tijdelijke terrasuitbreiding.

Ideeën: Grote Markt als terrasplein, langere openingstijden bij tropische zomer

De raadsfracties droegen daarvoor woensdag een reeks ideeën aan. Zo pleiten Student & Stad en 100% Groningen ervoor de hele Grote Markt en ook andere pleinen in de stad tijdelijk aan te wijzen tot terrassengebied voor de omliggende horeca. Ook VVD en Stadspartij willen de terrasmogelijkheden tijdelijk verruimen en eventueel ook de openingstijden oprekken bij tropisch zomerweer.

D66 en GroenLinks vinden dat niet alleen parkeervakken maar ook wegen de komende maanden als terras moeten kunnen worden benut nu het verkeer toch veel minder intensief is door de coronacrisis. Aan het Zuiderdiep zou dat volgens D66 bijvoorbeeld kunnen op de ventwegen. Fietsers kunnen zolang gebruik maken van de busbaan die daar volgens de partij nu weinig wordt benut.

‘Ingewikkelde puzzel’: uitbreiding mag verkeer, winkels en gezondheid niet raken

De gemeente wil zo snel mogelijk spijkers met koppen slaan met de horeca, zegt Van der Schaaf. Zijn collega-wethouder Paul de Rook (economische zaken) en burgemeester Schuiling zijn daarvoor inmiddels in gesprek met vertegenwoordigers van de lokale horeca.

Dat is wel een ,,ingewikkelde puzzel’’ omdat uitbreiding van terrassen snel de belangen van fietsers en wandelaars raakt en ook die van de detailhandel en warenmarkt in de binnenstad.

Terrasplein mag geen nieuwe infectiehaard worden

Bovendien mag dat het gezondheidsbelang niet schaden, gaf Schuiling vorige week al aan. Hij is daarom tegenstander van een terrasplein op de Grote Markt omdat hij vreest dat dat te veel bezoekers trekt en een potentiële nieuwe infectiehaard vormt.

Om die reden werkt de gemeente ook niet mee aan een uitbreiding van het terras van De Drie Gezusters met een tweede verdieping, zegt Van der Schaaf. ,,We zullen scherpe keuzes moeten maken, maar we hebben geen keus.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu