Groningen kijkt naar corona-looproutes in Herestraat, maar dit weekend moeten we nog zelf oppassen

In de Herestraat trekken de bezoekersstromen al weer aan, de gemeente Groningen kijkt naar maatregelen om de drukte binnen de perken te houden. Foto: Duncan Wijting

De gemeente Groningen kijkt samen met de centrumwinkeliers naar de mogelijkheden om de bezoekersstromen in de Herestraat te scheiden met looproutes. Maar voor de Moederdaginkopen moeten we zaterdag nog zelf oppassen.

,,Hou afstand en blijf zoveel mogelijk thuis’’, waarschuwt loco-burgemeester Roeland van der Schaaf. Hij vreest zaterdag (te) grote drukte in de binnenstad nu de coronastress iets lijkt weg te ebben. De versoepeling van de veiligheidsmaatregelen door het kabinet moeten de Groningers echter niet laten aanmoedigen massaal te gaan shoppen.

Vorige week zaterdag was het vooral in de Herestraat bij vlagen al behoorlijk druk. Met Moederdag voor de deur zou dat volgens Van der Schaaf dit weekend nog verder kunnen toenemen. De gemeente zet op grote schaal ‘stewards’ en bijzondere opsporingsambtenaren in om dat in goede banen te leiden.

Onderzoek: afstandsregel in Herestraat lastig te handhaven

Tot dusver lukt dat door mensen aan te spreken als ze zich niet aan de (afstands)regels houden en daar rekent Van der Schaaf ook dit weekend op. Maar als het kabinet de maatregelen de komende tijd de teugels nog verder laat vieren, kan dat veranderen.

In deze krant wees onderzoeksbureau Locatus onlangs de Herestraat al aan als één van de plekken waar de anderhalvemeter-regel in het gedrang komt als het echt druk wordt. De centrumwinkeliers in de Groningen City Club pleiten daarom voor gescheiden looproutes. Of en wanneer er hekken of andere maatregelen komen, kan Van der Schaaf nog niet zeggen.

Studenten mogen thuis feesten, maar niet op straat

Een ander punt van zorg zijn studenten die bij elkaar klitten op straat. Dat is een overtreding van het groepsverzamelverbod en daar zal tegen worden opgetreden, waarschuwt Van der Schaaf.

Groningen beschouwt bewoners van hetzelfde studentenhuis als één huishouden en deelt daarom geen boetes uit als ze met elkaar borrelen in of bij het huis, anders dan bijvoorbeeld Amsterdam. ,,Maar buitenshuis gaat dat niet op en heb je je te houden aan alle regels die voor iedereen gelden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu