Groningen kijkt of dakloze tijdelijk in lege studentenkamer kan

In de opvang. Foto: Niels Westra

De gemeente Groningen onderzoekt of studentenkamers die nu leegstromen door de coronacrisis, tijdelijk kunnen worden ingezet voor Groningers die door economische tegenslag dakloos raken.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen van de gemeenteraadsfracties van GroenLinks en ChristenUnie. Die partijen dringen aan op meer gemeentelijke steun voor het groeiend aantal ‘economisch daklozen’, die zonder huis raken na ontslag of scheiding.

Internationale studenten naar huis wegens corona

Die groep heeft geen verslavings- of psychiatrische problemen zoals traditionele daklozen en is doorgaans redelijk zelfredzaam. Maar het vinden van een woning blijkt een grote opgave als ze eenmaal in de schulden raken. Groningen verkent nu of ze voor korte tijd onderdak kunnen krijgen in kamers die vrijkomen doordat vooral buitenlandse studenten vanwege corona terugkeren naar huis.

Zoals deze krant onlangs meldde, kampen de Stichting Studenten Huisvesting (SSH Student Housing) en commerciele verhuurders met groeiende leegstand. Economisch daklozen en andere kwetsbare groepen zouden die kamers tijdelijk kunnen vullen, maar er zitten wel haken en ogen aan, schrijft het college.

Verhuur aan dakloze mag niet leiden tot nieuwe tentenkampen voor studenten

Zo moet er wel genoeg ruimte vrij blijven voor buitenlandse studenten die na de zomer weer naar Groningen komen. Zomer 2018 haalde Groningen nog het internationale nieuws toen uitwisselingsstudenten tijdelijk in tenten moesten worden gehuisvest wegens een gebrek aan kamers.

Volgens GroenLinks en ChristenUnie hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de SSH aangegeven open te staan voor tijdelijke verhuur aan andere doelgroepen. Niet elk studentencomplex is daar volgens het college echter voor geschikt, en ook de tijdelijkheid van de verhuur maakt het juridisch ingewikkeld.

Sinds coronacrisis lichte groei daklozenopvang in stad

De gemeente ziet de laatste maanden een lichte groei van de toeloop bij de opvangvoorzieningen door de coronacrisis. De voorgaande jaren steeg de dakloosheid echter slechts enkele procenten. In 2019 telde de stad 494 geregistreerde daklozen, nog geen twintig meer dan het jaar daarvoor.

Groningen kijkt ook naar kamerverhuur door uitkeringsgerechtigden

Groningen deelt niet mee in de pot van 200 miljoen die staatssecretaris Paul Blok heeft vrijgemaakt voor de bestrijding van dak- en thuisloosheid, De gemeente was te laat met haar aanvraag en zag die daarom afgewezen, schrijven B en W. Wel kijkt Groningen nog of het kan aanhaken bij twee landelijke initiatieven op het gebied van de huisvesting van economische daklozen.

Bij een daarvan, ‘Onder de pannen’, mogen uitkeringsgerechtigden maximaal een jaar een kamer verhuren aan dak- en thuislozen zonder dat hun uitkering wordt gekort. Bij de ander, ‘Kamer met aandacht’, bieden huiseigenaren of huurders tegen vergoeding twee jaar onderdak en begeleiding aan jongeren tot 24 jaar.

De gemeente kijkt of dat in Groningen haalbaar is binnen de gemeentelijke regel dat per huis hooguit een kamer mag worden verhuurd. Daarmee wil de stad de sterke groei van het aantal studentenhuizen aan banden leggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu