Groningen kijkt of ze nog meer kan doen tegen geluidhinder A7 bij Hoogkerk

De drukbereden A7 langs Hoogkerk bezorgt omwonenden veel geluidhinder: een aanpak laat al jaren op zich wachten. Foto: Archief Jan Willem van Vliet

De gemeente Groningen kijkt of ze toch nog meer kan doen in de strijd tegen de geluidsoverlast voor omwonenden van de A7 bij Hoogkerk.

Bewoners van Hoogkerk Zuid en de wijk Buitenhof vragen al jaren om een aanpak van de geluidshinder door het voorbijrazende verkeer. Een oplossing leek in de maak, maar dreigde uit zicht te raken doordat de aanleg van 1 kilometer ‘stil’ asfalt veel duurder bleek dan gedacht: ruim 1 miljoen. Rijkswaterstaat legt de rekening voor de meerkosten bij de gemeente neer.

Hoogkerk houdt ‘geluidslek’ na komst stil asfalt op A7

Groningen wil de aanpak nu vlot trekken met een extra bijdrage van 7 ton, maar de Hoogkerkers vrezen dat het probleem daarmee nog niet volledig verholpen is. Ook na de komst van stil asfalt dringt het verkeerslawaai nog altijd door tot de omliggende huizen doordat de geluidswal bij de Buitenhof in 2016 werd doorsneden door een nieuwe busafrit vanaf de A7.

Dat ‘geluidslek’ blijft ook na de voorgestelde aanpak een bron van problemen, betoogde de Wijkraad Hoogkerk daarom al eerder in deze krant. Woordvoerder Rutger Noordam kreeg woensdag in de raadscommissie voor onder meer verkeer brede politieke bijval voor zijn pleidooi om ook dit ‘akoestisch gat’ aan te pakken door het nog resterende dijkje met een meter op te hogen.

Wethouder verwacht geen extra bijdragen Rijkswaterstaat

Wethouder Philip Broeksma belooft uit te zoeken of dat kan en wat dit de gemeente dan nog extra gaat kosten. Hij komt binnenkort met nadere voorstellen. Van Rijkswaterstaat verwacht hij ook hiervoor geen bijdrage. De maatregelen waarmee de wegbeheerder nu heeft ingestemd, dringen het geluidsniveau rond de A7 al terug met 4 decibel.

Daarmee blijft de hinder straks binnen de wettelijke normen en veel verder zal Rijkswaterstaat volgens de wethouder niet willen gaan. ,,Als er wat gebeurt dan komt het voor rekening van de gemeente.’’ Broeksma wil onder meer kijken of er extra geld is te halen uit het gemeentelijk budget voor de bestrijding van verkeerslawaai. Hij waarschuwt echter dat er mogelijk nog andere knelpunten zijn in de gemeente die eerder in aanmerking komen voor maatregelen.

Fracties vragen gebaar richting wachtende Hoogkerkers

Een meerderheid van de raadsfracties vindt dat de Hoogkerkers inmiddels al zo lang wachten dat een extra gebaar op zijn plaats is. De aanleg van stil asfalt kan ook nog wel even gaan duren. Oorspronkelijk was dat gepland aan het begin van de vernieuwing van de zuidelijke ringweg. Dat project heeft echter jaren vertraging opgelopen en bovendien is de aanpak van het geluidsprobleem rond Hoogkerk verschoven naar het eind van het werk aan de nieuwe Ring Zuid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu