Groningen laat file voor afvalbrengstation zo

Met Pasen lag dit grofvuil op straat in de Groninger wijk Meerstad. Volgens de gemeente komt dat niet vaker voor dan anders. Foto: DvhN

De gemeente Groningen is niet van plan om de inzameling van grofvuil anders te organiseren vanwege de grote drukte bij de afvalbrengstations.

Sinds het begin van de coronacrisis staan er lange files voor de resterende afvalbrengstations en er is geen zicht op veranderingen. Door de drukte lopen de wachttijden tot ruim een uur op. Verkeersregelaars proberen te voorkomen dat ander verkeer vast loopt. De gemeente riep met Pasen al op om dinsdag geen vuilnis te brengen. Toch stond er ‘s morgens al vroeg weer een lange rij auto’s.

Werkwijze

Op sociale media wijten sommige Stadjers de drukte niet alleen aan het voorjaar of de coronatijd die veel mensen aangrijpen om extra te poetsen en weg te gooien, maar ook aan de nieuwe werkwijze van de gemeente. Die maakt inwoners er sinds kort niet gemakkelijker op door afhaal-afspraken telefonisch af te handelen. Eerder kon dat online. De tarieven (van minimaal 47,30 tot 98,30 euro voor maximaal 4,5 kubieke meter) liegen er ook niet om.

Op afspraak

Vanwege de crisis nemen andere gemeenten wel speciale maatregelen. Zo laat Oldambt alleen nog maar op afspraak auto’s toe bij de vuilstortplaats en haalt Arnhem gratis grofvuil op. Groningen ziet daar geen reden voor, zegt een woordvoerder.

,,Er zijn geen extra dumpingen en het afvalscheidingspercentage gaat bij het afhalen van grofvuil omlaag. Dat kost bovendien extra personeel en materieel, en dus geld. Ondanks de huidige drukte zijn de afvalbrengstations voor de gemeente prima te handelen.’’

Er zijn nog drie afvalbrengstations open in de gemeente: twee in Groningen en één in Haren (niet voor bouw-, sloop- en tuinafval). Het afvalbrengstation in Ten Boer is vanwege het virus gesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu