Winkels op zondag open vanaf 8 uur 's ochtends: Groningen wil er niets van weten

Sinds de coronacrisis is het een stuk stiller in de Herestraat en het Groningse centrum: een zondagsopening vanaf 8 uur zit er echter niet in. Foto: Archief DvhN

Een ruimere winkelopening op de zondagmorgen is niet bespreekbaar voor de gemeente Groningen.

Dat zegt wethouder Paul de Rook in reactie op een oproep van de Groningen City Club. De belangenorganisatie van de Groningse centrumwinkeliers pleit ervoor om de plaatselijke detailhandel vanaf volgend jaar de vrijheid te geven om al vanaf 8.00 uur in de morgen de deuren te openen.

Zondagsopening vanaf 12.00 uur ‘bevalt goed’

De Rook ziet daarvoor echter geen reden. Nu mogen winkels in Groningen op zondagen vanaf 12.00 uur klanten bedienen. ,,Dat is in de vorige collegeperiode zo besloten en dat is goed bevallen’’, zegt de wethouder.

Alleen voor supermarkten maakt de gemeente een uitzondering: die mogen vanaf 10.00 uur open. Maar De Rook benadrukt dat dat een tijdelijke maatregel is vanwege corona. Hij schat in dat dat ook zo blijft zolang de crisis voortduurt. In de loop van september beslist de gemeente of de ontheffing wordt verlengd.

Straks zelfde regels in hele gemeente, maar weinig anders in Haren en Ten Boer

In november beslist de gemeenteraad over een nieuwe Winkeltijdenverordening voor de nieuwe herindelingsgemeente Groningen, Daarbij gaan voor Haren en Ten Boer vanaf volgend jaar dezelfde openingsuren gelden als nu al in de stad, dat wil zeggen mét zondagsopening. Nieuw is dat ook Pinkster- en Paaszondagen daar onder vallen.

De Rook verwacht niet dat de nieuwe verordening in de praktijk veel verandert. In Ten Boer was zondagsopening tot nu toe taboe. Met uitzondering van de supermarkten heeft de middenstand er volgens de wethouder ook geen behoefte om alsnog de deuren te openen op de dag des Heren.

ChristenUnie-wethouder niet achter gelijkschakeling zondagsopening

In Haren mochten winkels al wel op zondag open maar bleef dat in de praktijk beperkt tot een stuk of tien koopzondagen. Daar wil de middenstand volgens De Rook ook aan vasthouden.

ChristenUnie-wethouder Inge Jongman schaart zich niet achter het collegebeleid voor de zondagsopening. Zij kan de openstelling niet verenigen met haar persoonlijke waarden en levensbeschouwelijke overtuiging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu