Groningen sluit aan bij pact tegen kernwapens

Ook in Nederland zijn nucleaire kruisraketten opgesteld, op de Amerikaanse vliegbasis in Volkel: Groningen sluit aan bij een internationale campagne tegen kernwapens. Foto: Shutterstock

Groningen sluit zich aan bij het internationale netwerk van steden die ijveren voor een wereld zonder kernwapens. Burgemeester Koen Schuiling ondertekent daartoe vrijdag het ICAN Cities Appeal.

Doel van deze wereldwijde campagne is een zo breed mogelijke steun voor het kernwapenverbod dat de Verenigde Naties in 2017 hebben aangenomen. Veel landen hebben dat verdrag al ondertekend maar belangrijke NAVO-lidstaten als Nederland nog niet.

Met de ondertekening van de ICAN Cities Appeal schaart Groningen zich in de rij van gemeenten die de regering oproepen alsnog het VN-kernwapenverbod te ratificeren. Nijmegen schaarde zich eind vorig jaar als eerste Nederlandse stad achter dat appèl.

Het initiatief om aan te sluiten bij de International Campaign to Abolish Nudear weapons, in 2017 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, komt van het Groningse GroenLinks-raadslid Jan Visser. Een ruime raadsmeerderheid, van PvdA, SP, Partij voor de Dieren, 100% Groningen en Student&Stad schaarde zich in september achter zijn motie om het pact te steunen.

Nieuws

Meest gelezen

menu