Groningen wil door met succesvolle proef: werk jezelf uit de bijstand

'Schakelkans' biedt uitkeringsgerechtigden een opstap om zich letterlijk uit de bijstand te werken: de gemeente Groningen geeft een proef na twee jaar een blijvend vervolg. Foto: Archief ANP

Veertig bijstandsgerechtigden in Groningen hebben een betaalde baan gevonden dankzij een project waarbij ze drie maanden aan het werk konden met behoud van hun uitkering. De proef krijgt een blijvend vervolg.

In totaal bijna honderd Groningers met een bijstandsuitkering deden de afgelopen twee jaar mee aan het project ‘Schakelkans’. Van die groep kregen er 24 na drie maanden een contract bij de werkgever waar ze waren geplaatst. Nog eens 16 vonden, na drie maanden fulltime of maximaal een halfjaar parttime werken, een baan elders.

Succesvol hulpmiddel: 40 procent score

Met een plaatsingsscore van 40 procent heeft ‘Schakelkans’ zich bewezen als een succesvol hulpmiddel, stelt wethouder Carine Bloemhoff vast. Nog eens 22 deelnemers zijn dankzij de proef parttime aan het werk en dus deels uit de bijstand gestroomd.

‘Schakelkans’ helpt langdurig werklozen om een weg uit de bijstand te zoeken, zegt Bloemhoff. ,,Als je je uitkering eenmaal stopzet is het normaal gesproken heel lastig om weer terug te vallen als je een tijdelijke baan weer ophoudt. Dat belemmert mensen om die stap te zetten.’’

Werkervaring, premie, scholing en begeleiding: baan

Groningen wil de aanpak daarom nu inzetten voor alle 11.000 bijstandsgerechtigden in de gemeente. Althans: mits hun ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ nog niet te groot is geworden.

Deelnemers worden geplaatst op een werkervaringsplek bij een bedrijf tegen een vergoeding op basis van het minimumloon. De gemeente sluist die door met daar bovenop een stimuleringspremie van 2 euro netto per uur. Ondertussen krijgen ze aanvullende scholing en begeleiding door een jobcoach.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu