Groningen wordt steeds groener... En de natuur helpt ongevraagd een handje mee

Met de boot door de groene Diepenring

Groningen profileert zich graag als een groene stad. Soms helpt de natuur ongevraagd een handje mee om dat doel te bereiken.

Zo kleurt het water in de Diepenring in Groningen dezer dagen ineens felgroen. Het groene water in grachten en sloten is een veel voorkomend verschijnsel dat vaak aan het eind van de zomer optreedt.

Met een bootje door de groene Diepenring blijft leuk, ook als het water groen is. Voor de suppers die momenteel massaal de Diepenring ontdekken, is het misschien minder fijn om van het board te vallen en een duik in het groene water te nemen.

Algen zijn niet gevaarlijk

Maar deze algen zijn niet gevaarlijk voor mens en dier. Ook verdwijnen de algen vanzelf, dus we hoeven niet de hele zomer tegen gifgroene Diepenring aan te kijken.

Algen behoren tot de oudste levensvormen op onze aarde, in elk geval al bijna twee miljard jaar. Algen leven in zowel zout als in zoet water.

De relatief eenvoudige plantachtige organismen produceren energie met behulp van fotosynthese. Ze gebruiken water en koolstofdioxide (CO2) om biomassa te vormen. Algen variëren van micro-algen tot de reusachtige kelp, een zeewier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu