Groninger Cultuurprijzen: negen nominaties voor nieuwe cultuurprijzen

Het Noordpool Orkest, hier op Noorderzon, is een van de winnaars van de categorie Groninger Cultuurprijs. Foto: Knelis

De provincie Groningen heeft de genomineerden voor de Groninger Cultuurprijzen bekendgemaakt. De jury heeft in elke van de drie categorieën drie kandidaten genomineerd. Zij zijn uit bijna honderd inzendingen van het publiek geselecteerd.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Groningen reiken dit jaar gezamenlijk drie nieuwe cultuurprijzen uit: de Groninger Cultuurprijs, de Groninger Talentprijs en de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Groningen belonen hiermee personen, instellingen of groepen die een opvallende impuls geven aan het Groningse culturele klimaat.

Daarnaast willen ze groepen of instellingen in de schijnwerpers zetten die zich in Groningen bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van cultuur en de culturele sector inspireren tot méér en beter.

De drie winnaars krijgen iedere 5000 euro.

Groninger Cultuurprijs

De drie genomineerden in de categorie Groninger Cultuurprijs zijn:

 • Het Noordpool Orkest, een orkest opgericht door Reinout Douma gespecialiseerd in lichte muziek. Het orkest bestaat uit een bigband met strijkers en houtblazers, waarin 42 professionele musici onder meer jazz, hiphop, blues en rock spelen.
 • Noordwoord, een organisatie die literatuur in Groningen op de kaart zet met festivals en literair talent. Noordwoord organiseert onder andere de Poëzieweek in Groningen en Het Grote Gebeuren.
 • Stichting Graspop, de organisatie achter het festival Graspop in Baflo.

 • Groninger Talentprijs

  De drie genomineerden in de categorie Groninger Talentprijs zijn:

 • Journaliste en historica Fleur van der Bij. Zij is schrijfster van ‘De Nijl in mij’ en ‘Verkeersslachtoffer 22/10’, en publiceerde interviews en reportages in onder meer Dagblad van het Noorden en de Volkskrant.
 • Choreograaf/ docent Mohamed Yusuf Boss is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Vanuit het initiatief X_YUSUF_BOSS creëert Mohamed een huis voor verhalen. Een plek waar er ruimte is voor ieders verhaal. Mohamed z’n werk vertrekt vaak vanuit een maatschappelijke context. Een zoektocht naar hoe kunst nog meer kan delen. Mohamed wordt ondersteund door Station Noord 2.0.
   
 • Beelden kunstenaar Sandra de Groot. Zij als kunstenaar bekend van Atelier Chaos. Daarnaast is ze docent kunstgeschiedenis en beeldende vorming aan de opleiding Interieurdesign.

 • Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst

  De drie genomineerden in de categorie Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst zijn:

 • ‘Bab ad-daar’, een project van Ahmad Abdulwahab waarin vaardigheden en talenten in dans, theater en muziek ontwikkeld worden door nieuwkomers in contact te brengen met de Groningse cultuurwereld.
 • ‘De Wijk de Wereld’, de theaterwerkplaats van Groningen die ieder jaar samen met een wijk en haar bewoners de Stadschouwburg overneemt.
 • Felipe Andres, een hiphop- en soulartiest, songwriter en producer die ook betrokken is bij TheVibez.nl, een opnamestudio in Groningen.
 • Jury

  De jury van de Groninger cultuurprijzen bestaat uit Ilona Duits, Maarten Duijvendak, Harrie van den Elsen, Wilbert van de Kamp, Maria Koijck en Roosje Yard.

  De prijzen worden 11 november uitgereikt door René Paas, voorzitter van het Prins Bernhard, en gedeputeerde Mirjam Wulfse van de provincie Groningen. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Martiniplaza in Groningen.

  Je kunt deze onderwerpen volgen
  Stad
  menu