Groninger Museum-conservator Egge Knol schrijft boek over de bevrijdingsrok

Bevrijdingsrok van Ettina Bos uit Winschoten met Poolse en Nederlandse vlag. Bruikleen particuliere collectie. Foto: Heinz Aebi, Groninger Museum

Bij de opening van de tentoonstelling ‘En tóch staat de Martini’ in het Groninger Museum verschijnt ook ‘De Bevrijdingsrok in Groningen’. In dit boek vertelt Egge Knol het achtergrondverhaal van de rokken die in 1946 in Nederland werden gemaakt om de bevrijding te vieren.
Lees meer over
Stad

De Amsterdamse verzetsstrijder Mies Bossevain-van Lennep riep vrouwen in 1946, vlak na de bevrijding, op een ‘nationale feestrok’ of ‘bevrijdingsrok’ te maken. Het ontwerp van de uit oude lapjes bestaande rok was toegankelijk, want ondanks de textielschaarste had iedereen wel resten textiel in huis liggen.

Hiermee was de rok een symbool van saamhorigheid en eenheid in verscheidenheid. In sommige rokken werden zelfs vlaggen van de bevrijders of stukjes uniformen van geallieerde militairen verwerkt.

De rok werd voornamelijk op Bevrijdingsdag gedragen, maar ook bij andere feestelijke aangelegenheden, zoals Koninginnedag, werden ze uit de kast gehaald. De rokken waren een groot succes, ook in Groningen.

35 bevrijdingsrokken in Groninger Museum

De tentoonstelling En tóch staat de Martini in het Groninger Museum staat stil bij allerlei facetten van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting in Groningen. Een van die facetten is de bevrijding. Zo worden 35 bevrijdingsrokken en een broekpakje uit de provincie Groningen tentoongesteld.

De tentoonstelling wordt zaterdag 14 maart geopend. Die dag verschijnt ook het boek De Bevrijdingsrok in Groningen. Dit boek vertelt het achtergrondverhaal van de bevrijdingsrokken en bevat foto’s van ruim 60 exemplaren uit de provincie Groningen.

Auteur Egge Knol is conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst en kustnijverheid bij het Groninger Museum.

De Bevrijdingsrok in Groningen wordt uitgegeven door het Groninger Museum. ISBN: 9789071691850.

Nieuws

Meest gelezen

menu