Groninger Museum toont met 400 jaar oude gouden munt en zilveren Allersmabeker recente aanwinsten aan publiek

Conservator Egge Knol met de Allersmabeker. Foto: Siese Veenstra

Het Groninger Museum toont voor het eerst twee recente aanwinsten aan het publiek: een meer dan 400 jaar oude gouden munt en de zilveren Allersmabeker. Beide objecten zijn te bewonderen in ‘De Collectie’, de vaste collectie van het museum.

De Allersmabeker is afkomstig van het echtpaar Duert Allersma en Abele tho Nansum, dat in de tweede helft van de zestiende eeuw op de Allersmaborg in Ezinge woonde.

Vererfd binnen de familie Allersma

De beker bleef tot het einde van de negentiende eeuw op de borg en is daarna vererfd binnen de familie. Uiteindelijk verkocht de familie het object aan het Groninger Museum.

Het museum kon zich deze aankoop veroorloven dankzij een bijdrage van de Vereniging Rembrandt - vanuit haar Groninger Fonds en met steun van een anonieme Groninger particulier.

Spaanse goudmunt uit de periode 1589 - 1591

De gouden munt is een in opdracht van de Groninger Ommelanden geslagen dubloen (Spaanse goudmunt) uit de periode 1589 - 1591.

Het Groninger Museum kocht de munt in juni op een online veiling in Spanje, met steun van van de Vereniging Rembrandt (eveneens dankzij haar Groninger Fonds) en het J.B. Scholtenfonds.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu