Groninger meubelmaker Peter Jan Brouwer exposeert 'Nederlands landschap' op Haagse biënnale Masterly The Hague

Stoel Peter Jan Brouwer, locatie Noordpolderzijl. Foto: Henk Veenstra

Meubelmaker Peter Jan Brouwer uit de stad Groningen is met een inzending vertegenwoordigd op de biënnale Masterly The Hague 2021 die van tot met 24 oktober is geopend. Masterly The Hague is een tweejaarlijkse expositie waarbij hedendaagse ontwerpers zich verdiepen in klassieke schilderijen.
Lees meer over
Stad

GRONINGEN Honderd designers, kunstenaars en ambachtslieden presenteren gedurende vier dagen hun werk in relatie tot vijftig schilderijen van Oude Meesters, die ook zijn geëxposeerd. Dit jaar is het centrale thema: het Nederlands landschap.

Voor deze editie van Masterly the Hague liet Peter Jan zich inspireren door het schilderij ‘Boten op de kalme zee bij een haven‘ van H. Koekkoek en maakte een stoel. De scheepstimmerlieden op het schilderij waren meesters in het buigen van hout. Het hout dat werd gebruikt om de boten te maken werd gestoomd en om een mal gebogen, vaak gebruik makend van een lier. Voor deze biënnale koos Peter Jan er net als hen voor om gebruik te maken van stoom om de verschillende delen voor zijn stoel te buigen. Hij bouwde hiervoor zelf een hout-stoomoven, leerde de techniek van het buigen en maakte de stoel als ode aan de bedenkers van de al zo lang bestaande buigmethode.

Andere disciplines

Naast Peter Jan Brouwer exposeren deelnemers uit tal van disciplines variërend van juwelen, meubelen, fotografie, tapijten, lampen en serviezen tot op zichzelf staande kunstobjecten. Het deelnemersveld telt grote namen als Jan Taminiau en Anton Corbijn. Masterly The Hague is een initiatief van Nicole Uniquole en Willem Jan Hoogsteder (Hoogsteder Museum Foundation).

Peter Jan Brouwer (geb. 1988) studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, volgde z’n minor en vrije deel bij de faculteit Wijsbegeerte en werd meubelmaker. Hij reisde daarvoor enkele jaren van zijn woonplaats Groningen naar Amsterdam, waar hij zich in het vak bekwaamde. Eerst als leerling aan het Hout- en Meubileringscollege en later als stagiair in het meubelatelier van Arno Kalfsvel. Peter Jan geeft inmiddels ook cursus voor de Stadswerkplaats Groningen.

Zijn meubelmakerij is gevestigd aan de Oosterweg 114 Groningen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu