Groninger woningcorporaties sturen boze brief over ozb-verhoging

De woningcorporaties willen meer huizen kunnen bouwen. Foto: Shutterstock

De Groninger woningcorporaties NIjestee, De Huismeesters, Lefier, Patrimonium, Wierden en Borgen en Woonborg hebben een brief gestuurd naar de gemeente Groningen, waarin ze hun zorgen uiten over het voornemen om de ozb met 8 procent te laten stijgen.

De gemeente Groningen maakte eerder bekend dat ze de ozb met 8 procent verhoogt om de gemeentebegroting 2020 sluitend te maken. Ook wordt er bezuinigd op onderhoud in wijken en lopen plannen voor wijkenergie vertraging op.

De corporaties zeggen begrip te hebben voor de financiële situatie van de gemeente, maar vrezen voor de consequenties. De voorgestelde OZB-verhoging betekent voor hen gezamenlijk een bedrag van 900.000 euro per jaar, met langdurige gevolgen. Door deze verhoging kunnen zij bijvoorbeeld 250 sociale huurwoningen minder bouwen of bijna een kwart minder aan leefbaarheid uitgeven.

Ruim 3000 nieuwe woningen in Groningen gepland

In werkelijkheid hebben ze juist behoefte aan meer woningen voor begeleid wonen, reguliere woningzoekenden en mensen met een middeninkomen en voor verwarde personen.

De woningcorporaties hebben samen ruim 3.000 nieuwe woningen gepland en 9.000 huizen willen ze verduurzamen Ze vragen de gemeente Groningen samen op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

De brief is te lezen op  www.nijestee.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu