Vijfduizend euro voor uw oude bontjas. Of het is het een lokkertje voor de inkoop van oud goud?

Vijfduizend euro voor uw oude bontjas? Dat is nog eens een aantrekkelijk aanbod, maar kenners van de bonthandel vermoeden dat het vooral is bedoeld als lokkertje voor inkopers van oud goud.

Een verkoopbijeenkomst eerder dit jaar in Leeuwarden.

Een verkoopbijeenkomst eerder dit jaar in Leeuwarden. Foto: Archief/LC

Het was een opmerkelijke advertentie in deze krant. Over een halve pagina onder het kopje ‘Goud- en Bontaankoop’ biedt een verder niet met naam genoemd bedrijf geld en gratis thuistaxaties aan voor gouden horloges en sieraden, tafelzilver én bontmantels. ‘Voor bonten en nertsen betalen wij tot 5000 euro’. ‘Zonder risico’ en mét ‘onmiddellijke contante betaling’.

Wie of wat is ‘Goud- en Bontaankoop’?

Wie of wat er precies achter de advertentie steekt, is niet helemaal duidelijk. ‘Goud- en Bontaankoop’ staat niet als bedrijfsnaam geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. De advertentie meldt een 050-nummer en lokaal bezoekadres, maar het bedrijf lijkt niet daadwerkelijk in Groningen gevestigd.

Dat blijkt bij een bezoek aan het vermelde adres: het kantoor aan de Leonard Springerlaan in Groningen is een bedrijfsverzamelpand. De receptioniste van de hoofdhuurder, notariskantoor Hoekstra en Partners, heeft al meer belangstellenden aan de balie gehad maar kent het bedrijf niet.

Ook de verhuurder van het complex, vastgoedbedrijf Brivec uit Nunspeet, kan Goud- en Bontaankoop niet plaatsen als een van de huurders van het pand, overwegend actief in de IT en financiële sector. ,,En deze actie loopt een week, zegt u? Dan is het zéker geen klant van ons, want wij verhuren geen ruimtes per week.’’

Op 050-nummer komt antwoord uit Limburg

Wie het 050-nummer uit de advertentie belt, kan een eigen telefoonnummer inspreken op een antwoordapparaat. De woordvoerder die daar iets later op reageert, belt terug vanuit Limburg. ,,Met Goud- en Bontaankoop, zegt u het maar?’’ Zijn naam geeft hij niet prijs noch de officiële bedrijfsnaam.

,,Wij zijn een Iraans bedrijf’’, vertelt de woordvoerder. Alle ingekochte bont is volgens hem bestemd voor export naar Rusland en Oekraïne. Daar is volgens hem nog wel markt voor oude mantels die Nederlanders niet meer willen dragen, omdat bont hier uit de gratie raakt of omdat de modellen niet meer in het modebeeld passen.

Op internet gaan veel berichten rond over gecombineerde inkopers van oud goud en bont. Vaak blijkt bont daarbij slechts ‘bijvangst’: de aankopers in kwestie nemen het alleen over als de aanbieders ook oud goud verkopen. Dat is niet strafbaar of tegen de regels, maar wel misleidend. Dit voorjaar kwamen tientallen Friezen daar nog mee op de koffie toen ze vergeefs hun bont aanboden op een inloopmiddag van een vergelijkbaar aankoopbedrijf in Leeuwarden.

Wie geld had voor dure mantel heeft vast ook oud goud

De combinatie van bont en goud is commercieel slim. De in- en verkoop van sieraden en munten van edelmetaal is tegenwoordig letterlijk gouden handel. Bij de piekende goudprijs hebben talloze ondernemers zich op die markt gestort. Met bont kunnen ze zich onderscheiden van de gevestigde concurrentie. En wie geld had voor een dure mantel, heeft dat vermoedelijk ook wel voor dure sieraden of juwelen.

Zo’n koppelverkoop is bij ‘Goud- en Bontaankoop’ echter geen voorwaarde, verzekert de woordvoerder. ,,Wij kopen ook gewoon bontmantels los, hoor. Trouwens, wat is erop tegen als iemand bont aanbiedt en bij nader inzien ook goud wil verkopen? Maar kom gerust kijken in onze hoofdvestiging in Veenendaal: daar hangen misschien wel tienduizend bontjassen.’’

Hij belooft contactgegevens te sturen, maar zijn sms blijft uit. Ook opmerkelijk: het adres in Groningen is volgens de woordvoerder slechts een ‘aanbrengpunt’ voor bont en goud. Maar het bedrijf adverteert juist met aankoop en taxaties bij aanbieders thuis en aan de Leonard Springerlaan hebben de ‘buren’ nog nooit verkopers met spullen zien passeren.

Bont Instituut: ‘Volstrekt ongeloofwaardig verhaal’

Een bloeiende exportmarkt in Rusland en Oekraïne voor tweedehands bont uit Nederland? ,,Een volstrekt ongeloofwaardig verhaal’’, reageert directeur Ron Haarman van het Nederlands Bont Instituut. ,,Er is simpelweg geen markt voor oud bont. In Nederland is de laatste inkoper al zeker vijftien jaar geleden gestopt.’’

,,Consumenten vinden bontjassen die 20 tot 25 jaar terug nog kapitalen hebben gekost, nu altmodisch ’’, stelt Haarman. ,,Door de verouderde techniek zijn ze loodzwaar en het allerbelangrijkst: ze worden zelden goed bewaard. Het leer droogt uit, het bont verslonst en de voering raakt stuk. Die raak je ook in het oosten niet kwijt en zeker niet met een inkoopprijs van 5000 euro. Dan moet het al echt van superieure kwaliteit zijn en daar hebben ze in Rusland of Oekraïne zelf ruim aanbod van.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu