Grote zorgen over toekomst Paterswoldsemeer: groeit het meer dicht?

Avondrood bij Paterswoldsemeer. Foto: Jordy Bos

Grote bezorgdheid onder mensen die graag op of bij het Paterswoldsemeer recreëren. Ze zijn bang dat er niet genoeg zwem- en vaarwater overblijft als waterschap Noorderzijlvest waterplanten inzet om de waterkwaliteit te verbeteren.

Bezorgde omwonenden, recreatieverenigingen, watersportverenigingen, horeca- en recreatieondernemingen hebben zich verenigd in de Beweging Recreatie Paterswoldsemeer. Ze vinden dat het waterschap veel te weinig rekening houdt met de belangen van recreanten en de economische functie van het meer.

Al 700 handtekeningen

De Beweging plaatste dinsdag een petitie op internet. Die was 's avonds al door 700 mensen ondertekend en gaat donderdag met een boze brief mee naar het waterschapsbestuur. De initiatiefnemers roepen het waterschap op om rekening te houden met het meer als recreatieplas voor Groningen en Drenthe.

Het waterschap wil de komende jaren een nog onbekend aantal maatregelen treffen om de waterkwaliteit op het peil van een Europese richtlijn te brengen. In afwachting daarvan zou er dit en volgend jaar alvast 3 hectare moeras worden gerealiseerd.

In de fuik

Over die 3 hectare wil het waterschap maandag met gebruikers in gesprek. Maar de Beweging heeft daar geen zin meer in. ,,Wij varen niet mee in de fuik van korte termijn deeloplossingen. We willen eerst weten wat ons nog meer te wachten staat, dat nut en noodzaak duidelijk zijn en we antwoord hebben gekregen op eerdere opmerkingen.''

,,Als het waterschap aangeeft dat er voortaan flink gemaaid moet worden, willen we ook weten of het Meerschap daar wel geld voor heeft’’, zeggen Henk Sol en Loek Marcus, twee van de initiatiefnemers.

Zij zijn bang dat het meer ontoegankelijk wordt als Noorderzijlvest het moerasgebied verder uitbreidt. ,,We hebben de afgelopen jaren uitgebreid met het waterschap om tafel gezeten en serieus meegedacht over de plannen. Daarbij hebben we altijd het gevoel gehad dat er goed naar ons werd geluisterd. Maar begin deze maand bleek opeens dat er veel meer achter zit.’’

Nog geen streep door 25 hectare moeras

De angst sloeg toe na de mededeling van een onderzoeker op een informatieavond op 3 februari. Daar werd duidelijk dat er nog steeds geen streep is gezet door de opdracht aan Noorderzijlvest van tien jaar geleden, om 25 hectare meergebied aan te pakken. Dat is ongeveer 10 procent van de oppervlakte.

Volgens het waterschap is er waarschijnlijk niet meer zo’n grote ingreep nodig als er steviger wordt ingezet op bronreductie. Mogelijk wordt maandag duidelijk wat er moet gebeuren.

Zo lang dat niet vast staat, bestaat volgens de Beweging de kans dat er een einde komt aan de watersport op het meer. Dat geldt volgens de initiatiefnemers zeker voor wedstrijdzeilers (,,Er kan geen millimeter van het wedstrijdwater af’’), maar ook voor zwemmers, recreatiezeilers, kanoërs, suppers, waterskiërs, pleziervaarders, vissers met hun bootjes en de rondvaartboot.

,,Ze lopen letterlijk vast in het groen. Met hun verenigingen en het bedrijfsleven dat daarop draait.’’

 

Vastlopen in het groen

Marcus is voorzitter van de Vereniging Watersport De Twee Provinciën en vreest dat zijn 110 jaar oude zeilclub het 24ste lustrum niet meer haalt als zeilers vastlopen in het groen. Gerard Vloothuis van het Watersportverbond begrijpt dat wel.

,,Op allerlei plekken waar beheerders met waterplanten de waterkwaliteit verbeteren, zijn zeilclubs zwaar gedupeerd. Steeds meer verenigingen luiden de noodklok langs de Randmeren, het IJsselmeer en de Weerribben. Ook het Zuidlaardermeer en het Oldambtmeer groeien dicht.’’

Sol en Marcus bezweren dat de Beweging niet tegen het verbeteren van de waterkwaliteit is. ,,Natuurlijk willen we schoon water en geen blauwalg. Maar dat is wat anders dan water helderder maken om de plantengroei te stimuleren. Zo slecht is de waterkwaliteit niet, blauwalg is er vorig jaar niet geweest.''

,,Er moet veel meer onderzoek komen, want de landelijke richtlijnen kun je op een veenplas -dat is het Paterswoldsemeer- helemaal niet toepassen. We vragen ons ook af of het per se moet op een meer als dit, dat voor honderdduizenden mensen zo’n belangrijke trekpleister is.’’

Vertroebeling van het meer

Volgens het waterschap hebben wortelende waterplanten in meerdere opzichten een positief effect op onder meer de watertemperatuur en de vertroebeling van het Paterswoldsemeer.

,,Niets doen is geen optie want dan zal de ecologische kwaliteit van het Paterswoldsemeer onder invloed van onder meer de klimaatverandering eerder achteruitgaan dan verbeteren’’, aldus een van de eerdere presentaties over de Kader Richtlijn Water.

De doorzicht van het water varieerde de afgelopen jaren tussen 55 en 68 centimeter. Dat moet 90 centimeter worden. Uit onderzoek blijkt dat de helderheid van het meerwater daarmee op z’n top zit. Noorderzijlvest gaf begin deze maand toe dat de belangen van ondernemers en recreatie tot dusver onderbelicht zijn.

Een woordvoerder van Noorderzijlvest zei dinsdag te hopen dat recreanten en ondernemers gewoon in gesprek blijven met het waterschap. Er is maandag een informatieavond in De Rietschans.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu