Hanzehogeschool Groningen introduceert basiscursus Ervaringsdeskundigheid Nieuwkomers af

Ervaringsdeskundigen Kinana Dasouki (linksboven) en Kesete Ghebrezghi (linksonder); projectleider Esther Schouten van VluchtelingenWerk Noord-Nederland (rechtsonder) en EDNIKO- docente Ellis Merkelijn. Foto: Eigen foto

De Hanzehogeschool Groningen start binnen het lectoraat Rehabilitatie met een basiscursus Ervaringsdeskundigheid Nieuwkomers (EDNIKO). Ze werkt hiervoor samen met Vluchtelingenwerk Noord-Nederland.

Vanuit de visie van de Hanzehogeschool Groningen en VluchtelingenWerk Noord-Nederland is iemand ervaringsdeskundig wanneer hij of zij de eigen ervaring over het (her)vinden van een nieuw evenwicht na een ontwrichtende gebeurtenis, gecombineerd met ervaringen van anderen, zodanig kan inzetten dat dit betekenis krijgt voor anderen.

Ervaringen op deskundige wijze inzetten voor anderen

De basiscursus is bedoeld voor nieuwkomers die willen leren hun ervaringen op deskundige wijze in te zetten voor andere nieuwkomers, organisaties en gemeenten (bij het effectiever bereiken van de doelgroep).

De nieuwkomers Kesete Ghebrezghi en Kinana Dasouki hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de basiscursus. Nieuwkomers delen de gemeenschappelijke ontwrichtende ervaring zich voor korte of langere tijd ontheemd en ontworteld te voelen, weten zij.

‘Het was niet één ervaring; álles was anders nadat ik mijn land heb moeten verlaten; de cultuur, de taal maar ook de kleuren, de geuren, álles’, licht Kinana Dasouki in een persbericht toe.

Kesete Ghebrezghi: ‘Ervaringsdeskundige Nieuwkomers zijn een brug tussen organisatie en nieuwkomers.’

Werkervaringsplaatsen en arbeidsplaatsen

Het project wordt medegefinancierd door de Hanzehogeschool Groningen en de provincie Groningen. De gemeenten De Fryske Marren en Midden-Groningen, Andersom Thuisbegeleiding, AtHomeFirst en VluchtelingenWerk Noord-Nederland financieren gezamenlijk acht cursusplaatsen.

Voor de cursisten zijn relevante stageplaatsen, werkervaringsplaatsen en reguliere arbeidsplaatsen gecreëerd. Na afloop van de cursus ontvangen de cursisten een certificaat van de Hanzehogeschool Groningen.

De eerste basiscursus start donderdag 17 september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu