Harry Westers van Westcord Hotels in Groningen is niet vies van procederen en hij is er nogal goed in...

Een klein bos op de Grote Markt? Niet als het aan Westcord Hotels ligt.

Westcord Hotels spant eventueel een juridische procedure aan als er werkelijk dik twintig bomen voor het hotel aan De Grote Markt komen. Het hoeft geen verbazing te wekken. Eigenaar Harry Westers procedeert wel vaker. En vaak succesvol. Een overzicht van akkefietjes.
Lees meer over
Stad

Je kunt gerust stellen dat Westers al jong ontdekte dat procederen zin kan hebben. Als jongeman (jaren zestig vorige eeuw) nam hij op Vlieland een hotel over van zijn vader. Leuk, zo’n hotel, maar Westers, jong en ambitieus, wilde meer. Dus nam hij op zijn 23-ste een optie op een stuk grond iets buiten het dorp, vlak achter de duinen aan zee. Daar wilde hij een hotel bouwen.

Telegram aan de koningin

Dat léverde een gedoe op ! Tot aan de Hoge Raad ging het. Na vijftien jaar procederen stuurde de stoutmoedige Westers (je moet er even opkomen) een telegram aan de koningin. Hij kreeg binnen twee weken antwoord. Resultaat: er kwam een onderzoekscommissie die adviseerde zijn zaak opnieuw voor de Raad te brengen en toen kon het doorgaan. Daarvoor en daarna is het geen enkele ondernemer gelukt toestemming te krijgen om op een Waddeneiland zo iets groots, zo pal aan zee te bouwen.

De basis voor een imperiu m was gelegd. Westcord Hotels heeft inmiddels hotels op onder meer Ameland, Terschelling, Vlieland, Amsterdam, Rotterdam en dus sinds kort ook aan de Grote Markt in Groningen. Die wil de gemeente nu herinrichten. Het plan is om een robuuste bomengroep te plaatsen. Pal voor het terras en pal in het uitzicht van de gasten van Westers. Die dreigt nu met een juridische procedure.

Westers is vrij goed in procederen

Nu dreigt er wel eens vaker iemand met een juridische procedure, maar Westers is er wel heel erg handig en vasthoudend in, zo blijkt uit het Vlielandse voorbeeld.

Maar er is meer: zo haalde Westcord Hotels in het eerste decennium van deze eeuw Indonesische studenten naar Nederland. De hoteliers in de dop zouden bij Westcord de fijne kneepjes van het horecavak leren. De arbeidsinspectie keek er anders tegenaan. De ‘vergunningen klopten niet’, zoals het dan zo keurig heet. Enorme boetes volgden . Maar Westers pikte het niet. Na jaren procederen, opnieuw tot de Hoge Raad, werden de boetes geschrapt.

Vader en zoon procederen. Tegen elkaar

Recent nog spande Westers een zaak aan omdat een concurrent met een ventvergunning hem de klanten afkaapte op een stuk Vlieland strand dat hij huurt van de gemeente. Moet je niet doen bij Westers. Bijzonder is de procedure waarin Westers een zakelijk conflict met zijn eigen zoon uitvocht. Zonder dat ze het van elkaar in de gaten hadden, aasden ze op de hotelboot SS Rotterdam . Pa kon de megasloep kopen, zoon vond dat hij de boot had gekocht. Dat werd procederen. Drie keer raden wie aan het langste eind trok.

Lukt dan alles? Nee. Westers wilde zijn hotel aan de Dellewal (de enige natuurlijk baai in Nederland) op Terschelling uitbreiden. Daar stak de gemeente Terschelling uiteindelijk een stokje voor. Ging dat vanzelf? Nee er ging een moeizame procedure aan vooraf, waarbij Westers er niet voor terugdeinsde om beslag te leggen op een stuk gemeentegrond. Het duurde jaren.

Die bomen op de Grote Markt konden nog wel eens een probleem worden

Nu ligt er dus een brief aan het Groningse stadsbestuur van een Amsterdamse advocaat, namens Westers . Die voorziet problemen met het mini-bos op de Grote Markt. Het zou hangjongeren aan kunnen trekken, ook ‘s nachts, als zijn klanten willen slapen. Bovendien heeft het terrasmeubilair maar te lijden van al dat groen. De advocatenbrief is een inspraakreactie, zo schrijft de advocaat. Die sluit wel af met de (onderstreepte) sommatie dat er binnen twee weken een reactie wordt verwacht. Als de reactie niet serieus genomen wordt dan behoudt Westers zich het recht voor om juridische stappen te ondernemen.

Die bomen konden nog wel eens een probleem worden…

Nieuws

Meest gelezen

menu