Helft wagenpark provincie Groningen rijdt voortaan op HVO-diesel

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk tankt HVO-diesel bij de pomp aan de Oostersluisweg. Foto: Provincie Groningen

Alle dieselvoertuigen van de provincie Groningen, de helft van haar wagenpark, rijden vanaf donderdag op HVO 100. Deze diesel is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel.

Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is een dieselbrandstof gemaakt uit biomassa. De brandstof wordt geproduceerd uit afval en restmateriaal van plantaardige oliën en vetten. Overblijfselen uit de productie van plantaardige olie en gebruikt frituurvet bijvoorbeeld.

180.000 liter diesel per jaar

Het dieselwagen- en machinepark van de provincie Groningen telt 45 bedrijfsvoertuigen, 5 vrachtwagens, 3 werkschepen, tractoren, een mobiele kraan en aggregaten voor noodstroom. Deze voertuigen verbruiken gezamenlijk ongeveer 180.000 liter diesel per jaar.

Verder rijden 20 provincievoertuigen op groen gas en 12 op benzine, en heeft de provincie hybride (5) en elektrische (4) voertuigen.

Het wagenpark van de provincie stoot jaarlijks iets meer dan 500 ton koolstofdioxide uit. Met de overstap naar HVO-diesel wordt dit naar verwachting teruggebracht naar 150 ton in 2021.

Eigen pompen in Groningen en Nieuwe Pekela

De provincie Groningen telt vijf tanklocaties voor HVO-diesel. De provincie heeft eigen pompen op de werkplaats aan de Oostersluisweg in Groningen en bij het steunpunt in Nieuwe Pekela.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu