Herdenking op de Grote Markt in Groningen voor vluchtelingen die omkwamen aan Europese grenzen

Op de Bargemerk in Dokkum maakten mensen begin juni ook houten gedenktekens voor omgekomen vluchtelingen. Zondag wordt van alle gedenktekens die overal in Nederland zijn gemaakt een monument opericht op het strand van Scheveningen. Foto: Marcel van Kammen.

Vluchtelingencomité Groningen organiseert zaterdag om 12.00 uur in samenwerking met de landelijke actie ‘44.000 namen’ een herdenking op de Grote Markt voor gevluchte mensen die omkwamen aan Europese grenzen.

De namen van de mensen, de plaats van herkomst en de plek waar mensen gevonden zijn, worden op houten gedenktekens geschreven.

Groot pop-up monument op strand in Scheveningen

Overal in het land organiseren betrokken burgers in de maand juni herdenkingen en worden gedenktekens gemaakt, meldt het Vluchtelingencomité. Alle gedenktekens samen vormen zondag, op Wereld Vluchtelingen Dag, op het strand in Scheveningen ‘een groots pop-up monument’.

Op de Grote Markt zullen zaterdag ‘diverse sprekers zijn, ervaringsverhalen worden verteld, muzikanten spelen en de namen van de omgekomen vluchtelingen worden voorgelezen, om stil te staan bij de mensen die hun vlucht niet overleefd hebben’.

44.000 doden

Met de landelijke actie worden de meer dan 44.000 doden herdacht die sinds 1993 aan de Europese grenzen vielen. De actie is geïnitieerd door MiGreat. ‘De vluchtelingen zijn meestal naamloos verdronken op zee of door uitputting, honger of bevriezing aan de grenzen van Europa. Met deze actie willen we aandacht vragen voor de slachtoffers en voor het strenge asielbeleid dat Europa voert.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu