Xin Nian Kuai Le. Zo werd in 1982 het Chinese nieuwjaar gevierd in Groningen

Frank Straatemeier.

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A. Deze week: Nieuwjaar.
Lees meer over
Stad

Deze foto, die is gemaakt op 1 januari 1982, laat zien hoe het Chinese nieuwjaar in Groningen wordt gevierd in voormalig restaurant King’s City in de Willem Lodewijkpassage.

In het Nieuwsblad van het Noorden van 24 december 1982 vertellen kinderen uit verschillende landen over de manier waarop ze daar het nieuwe jaar inluiden.

Een van hen is Chan Vee Man. Zij vertelt: ,,Ik ben geboren in de stad Kaw Long in Hongkong. Op 1 januari is het in Hongkong Nieuwjaar. Het is dan heel druk in de straten. En allemaal hebben ze mooie kleren aan. Elke familie heeft dan thuis een plant. Die plant heet mandarijnplant. Die brengt geluk. In de plant zitten vijf of zes rode pakjes en in die rode pakjes zit wat geld. Als we wakker zijn, gaan we samen naar de buren om gelukkig nieuwjaar te wensen. Ongeveer om zeven of acht uur gaat iedereen naar huis. De kinderen zijn natuurlijk blij dat ze zoveel rode pakjes hebben gekregen. Ze gaan dan tellen hoeveel geld ze hebben gekregen.”

Voor u allen: ‘Xin Nian Kuai Le’, ‘Yılınız kutlu olsun’, ‘Wan bun nyun yari’, ‘Feliz año nuevo’ oftewel: ‘gelukkig nieuwjaar!’.

Nieuws

menu