In 1899, toen werkmannen nog ambachtslieden waren, werden foto's niet altijd juist gedateerd. Na enig speurwerk zien we metselaars en timmerman poseren voor het fysiologisch laboratorium aan de Broerstraat Groningen

Ambachtslieden poseren voor een vriend, Broerstraat, 1899. Foto J.J. Folkers, Groninger Archieven

De datering van een foto is niet vaak zo helder. Meestal zijn het klassenfoto’s met daarop een leitje met de datum van opname. In dit geval zijn het ambachtslieden op 22 april 1899.
Lees meer over
Stad

Zo maar een dag des Heeren in Groningen? De almachtige zoekmachine geeft de opening van het botanisch laboratorium in de Grote Rozenstraat. Is de foto daar gemaakt? Nee, de opname was bij het fysiologisch laboratorium naast het oude Academiegebouw aan de Broerstraat. Fotograaf Jurjen Jacob Folkers (1871-1962) woonde in de westvleugel van het grote gebouw. Hij was bediende van het scheikundig lab, dat in het neoclassicistische pand (afgebrand 1906) was ondergebracht.

Bouwvergunning voor het botanisch laboratorium

Terug naar de Rozenstraat. De bouwvergunning voor het botanisch laboratorium, tegenwoordig Boumangebouw, was al in 1894 afgegeven. De opening vijf jaar later wijst erop dat de bouw met moeilijkheden gepaard moet zijn gegaan. Van geen gebouw zijn ook zo veel foto’s van (het begin van) de bouw bewaard gebleven. Op geen enkele is een werkman te bekennen. De bouw moet wel langdurig stil hebben gelegen. Daarom maar geen feestelijke opening in het voorjaar van 1899? De metselaars (m.) en timmerman (r.) waren daar sowieso niet welkom geweest. Terwijl zij het laboratorium met blote handen van de grond af aan hebben opgebouwd.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu