Stads zwembad verwarmt 120 huizen in 1925. Een wichelroedeloper zorgt voor een duurzaam Helperbad te Groningen

Helperbad, Groningen, 1974.

Helperbad, Groningen, 1974. Foto: Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Het Helperbad Groningen lijkt in 1925 financieel onhaalbaar, maar een duurzame oplossing dient zich aan.
Lees meer over
Stad

Volgens de kalender is de lente reeds begonnen, maar de maanden maart en april zijn helaas geen vaste leveranciers van mooi weer. Toch kriebelt de lente al bij veel zwemliefhebbers en dan is het Helperbad een fijn alternatief. Dat is in maart 1974 niet anders. Op de foto zien we kleuters, die spelenderwijs de vrees voor water kwijt raken. Na de kleuters plonzen de ouderen in het bad.

Sinds de opening in 1925 een succesnummer

Het Helperbad is al sinds de opening in 1925 een succesnummer, maar daar ziet het tijdens de planvorming niet naar uit. Het bad lijkt financieel onhaalbaar, maar een duurzame oplossing dient zich aan. Het warme water van het zwembad verwarmt ook 120 huizen en architect Meindert Eelkema schakelt een wichelroedeloper in om te kijken of er welwater in de omgeving aanwezig is. Zo worden de kosten omlaag gebracht en kan de bouw beginnen. Een grappige bijkomstigheid van deze duurzaamheid uit de vorige eeuw is dat de plekken waar de transportbuizen liggen ‘s winters sneeuwvrij blijven.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).