'Geef me een appel of een peer' is in 1935 in Groningen heel normaal. Sint Maarten zorgt nog altijd voor een magisch lichtjes feest

Vol verwachting zit broertje te kijken naar de Sint Maartenbuit van grote zus, 1935.

Vol verwachting zit broertje te kijken naar de Sint Maartenbuit van grote zus, 1935. Foto: Het Noorden in Woord en Beeld, Groninger Archieven

Herinneringen aan Sint Maarten, wie heeft ze niet? In de koude middagschemering naar buiten, warm gekleed en je eigen geknutselde lampion mee.
Lees meer over
Stad
Groninger Gezinsbode

De lichtjes in het donker en het samen zingen met buurtkinderen en gezinsleden maakte het een beetje een magisch feest.

Maar al het gezellige buitenzijn ten spijt, uiteindelijk was een het ook gewoon om een ding te doen: zoveel mogelijk lekkers ophalen, totdat het tijd was om thuis je tas om te keren. Mandarijntjes, verpakt snoepgoed en hier en daar een stuiver. Maar dat was in de jaren negentig.

‘Geef me een appel of een peer’ in de jaren 30

Door de jaren heen verandert het nogal wat je krijgt na het zingen. ‘Geef me een appel of een peer’ is in de jaren dertig bijvoorbeeld heel normaal. Op deze foto uit het geïllustreerde familieweekblad Het Noorden in woord en Beeld zien we een meisje en haar broertje enthousiast kijken naar de opbrengst. Er zitten vooral appels in, biscuitjes, taaitaai en jawel, doppinda’s! Hoe anders is dat vandaag de dag.

Herinneringen ophalen in Museum aan de A

Wat haalde u vroeger op 11 november op? Om herinneringen op te halen en om te delen heeft Museum aan de A op woensdag 9 november een Sint Maarten Verhalencafé, toegang gratis wel graag even aanmelden: info@museumaandea.nl .

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en het Museum aan de A.