Herinneringen aan de grote vakantie van 'bleekneusjes' uit Groningen op Schiermonnikoog | Herinnerings in beeld

Stationsplein, afscheid kinderen vakantiekolonie Elim, ca. 1963 Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/ Museum aan de A. Deze week: De Grote Vakantie

En daar gaan ze dan, de ‘bleekneusjes’ op weg naar een vakantie op Schiermonnikoog. Zou het stilletjes huilen zijn geweest in de bus? Voor veel kinderen was het een aangrijpende gebeurtenis om zes weken van huis te gaan.

Ze gingen naar ‘Elim’. Deze gezondheidskolonie ontstond op initiatief van enkele Groninger en Schiermonnikoger zakenlieden. Zij wilden wat doen voor de ‘bleke stadskinderen’ en vonden dat deze kinderen de gelegenheid moesten hebben om aan te sterken aan zee en in de duinen.

Het was allemaal goed bedoeld maar veel gevoel voor kwetsbare kinderzieltjes had men niet. Veel kinderen hadden last van heimwee en misten hun ouders, vriendjes en de school. Maar ondanks dat waren er genoeg kinderen die genoten van het spelen aan het strand en in de bossen. Gezien de kleding was het in Stad overigens nog geen echt zomerweer, maar op Schier waaide de bewolking hopelijk over.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar https://www.beeldbankgroningen.nl//

Liesbeth Fransen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu