Voorzichtig navigeren in een skiff richting Bontebrug. Winterroeiers doen in 1973 een rondje Diepenring in de stad Groningen

Schuitendiep ter hoogte van Oosterkade, 1973.

Schuitendiep ter hoogte van Oosterkade, 1973. Foto: Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Precies 50 jaar terug, op 8 februari 1973, gleden deze skiffeurs richting Bontebrug. Een rondje Diepenring is altijd leuk, vluchtig gluren bij de buren op de woonarken. Wel goed navigeren!
Lees meer over
Stad
Groninger Gezinsbode

De voorliggers op de Oosterhaven liggen naar stuurboord, richting Verbindingskanaal, hetgeen doet vermoeden dat het roeiers van De Hunze zijn. De roeivereniging heeft sinds jaar en dag haar botenhuis in de zwaaikom daar.

Het is midwinter en de sleepboot is voorzien van een ‘breekplaat’ om ijs te kunnen breken op de Groningse kanalen. Maar het is tot dan toe een zachte winter. Het Nieuwsblad van het Noorden plaatst de foto dan ook onder de kop ‘In plaats van schaatsen’.

Sleper Unser Frits werd later Orion

De stoere sleper is de Orion van T. Schenkel. Deze is in 1909 onder de opwekkende naam Unser Fritz in Papendrecht aan zijn werkzame bestaan begonnen. Tegenwoordig dobbert de sleepboot als Storm in het stroomgebied van de Donge in Noord-Brabant.

Eind deze maand wordt het roeiseizoen weer geopend met de nationale Gyas-Hunze Race. Hier geen rondje stad natuurlijk, maar een strak parcours van de Oostersluis tot de Zuiderhaven.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Herinnerings in beeld brengt de geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en Museum aan de A.