Het Groningse stadhuis is een puinhoop. Bekijk hier de foto's van de verbouwing

Foto: Henk Tammens

De gemeente Groningen heeft foto’s gedeeld van de verbouwing van het stadhuis op de Grote Markt. Ze meldt daarbij dat de aanpak van het rijksmonument uit 1810 ‘op schema’ ligt. Dat schema voorziet in heropening in 2022.

Aannemer Rottinghuis is sinds begin augustus op tal van plekken in en om het Stadhuis aan het werk.

Op zolder zijn bouwvakkers bezig met demontagewerkzaamheden om ruimte te maken voor een nieuwe staalconstructie. Die is nodig voor de nieuwe vloer en het dak van de daar te situeren raadzaal. Inmiddels zijn de wanden, plafonds en huidige installaties verwijderd.

(Tekst leest door onder de foto)

Tegelijkertijd worden de houten balken van de zoldervloer geïnspecteerd op eventuele houtrot. Waar nodig worden de balken versterkt.

Ook het deels glazen plafond van de huidige raadzaal – in feite ook de vloer van de centrale binnenruimte op de eerste verdieping - is inmiddels weggehaald. Daarmee wordt ruimte gemaakt voor een burgerzaal, die zich over drie verdiepingen uitstrekt in het midden van het gebouw.

(Tekst leest door onder de foto)


Stadhuis in de steigers

Aan de buitenkant zijn aan de Grote Markt-zijde steigers geplaatst. Daaraan is een groot doek bevestigd met daarop een impressie van het stadhuis zoals dat er na de schoonmaakbeurt komt uit te zien.

Eerst wordt nu de gevel gereinigd. Daarna vervangt een schilder het glas in de ramen en worden de houten kozijnen geschilderd.

Zodra de voorkant klaar is - later dit najaar - verhuist de steiger naar de zuidzijde. Daar worden vervolgens dezelfde werkzaamheden uitgevoerd. De andere zijden van het gebouwen zijn volgend jaar aan de beurt.

(Tekst leest door onder de foto)


Informatiepanelen op schutting

Voorbijgangers worden met aan de schutting rondom het stadhuis geplaatste informatiepanelen geïnformeerd over de geschiedenis van het gebouw en de werkzaamheden van nu. Ook de aanstaande herinrichting van de Grote Markt krijgt de nodige aandacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu