Het Grote Gebeuren in Groningen skypet met schrijver in gevangenschap Behrouz Boochani

Behrouz Boochani. Foto: Jonas Gratzer

Hoewel niet lijfelijk aanwezig, wordt Behrouz Boochani wél geïnterviewd op het stad-Groninger literatuurfestival Het Grote Gebeuren. Journalist en schrijver Minka Nijhuis skypet met de Iraans-Koerdische schrijver en journalist.
Lees meer over
Stad

Een paar dagen voor het festival, dat zaterdag 9 november plaatsvindt in het Forum Filmtheater Groningen, verschijnt de Nederlandse vertaling van Behrouz Boochani’s boek ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’. Hij schreef dit boek via WhattsApp, op een telefoon die de gevangenis in werd gesmokkeld.

Australische goelag

De Iraans-Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani (1983) probeerde in 2013 te vluchten naar Australië. Maar vlak daarvoor nam Australië een wet aan die bepaalde dat bootvluchtelingen buiten het land zouden worden opgesloten.

Hij werd op zee opgepakt en naar het eiland Manus gevlogen, waar hij gevangen werd gezet in wat wel de ‘Australische goelag’ is genoemd. Daar heeft hij tot september 2019 vastgezeten.

Tijdens zijn verblijf schreef Boochani meerdere artikelen over de situatie op het eiland en maakte hij, ook in het geheim op een telefoon, beelden die gebruikt werden voor de documentaire ‘Chauka please tell us the time’.

(Tekst leest door onder de video)

‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’

‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ verscheen in 2018 in Engelse vertaling en won in Australië meerdere grote prijzen. Boochani kon deze prijzen voor zijn poëtische en snoeiharde ooggetuigenverslag niet zelf in ontvangst nemen.

Nog steeds in afwachting van een oplossing verblijft hij sinds september in Port Moresby op het vasteland van Papoea-Nieuw-Guinea.

Deelname aan Het Grote Gebeuren

Toch neemt Boochani deel aan Het Grote Gebeuren . Hij wordt via Skype geïnterviewd worden door journalist en schrijver Minka Nijhuis.

Aansluitend gaat Nijhuis met Patrick van Berlo en Sarwar Joanroy in gesprek over het boek. Van Berlo promoveert aan de Universiteit van Leiden op de rol van mensenrechten in ‘uitbestede’ gevangenissen en immigratiedetentiecentra en bezocht Manus.

Joanroy ontvluchtte Iraaks Koerdistan en woont sinds 1989 in Nederland. Hij is werkzaam als psychiater en publiceerde over zijn verleden de roman Yaad, het meisje zonder geschiedenis (2015).

Nieuws

Meest gelezen

menu