Het beeld van Groningen: Nieuwe buitenlui kiezen Duitse dog

De DAF-bestelwagen lijkt net iets te klein voor het vervoer van dit ras. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: een rage op het platteland.
Lees meer over
Stad

‘Woont u buiten en hebt u nog geen Deense, pardon Duitse Dog? Dan bent u een uitzondering aan het worden. Want deze potige, vervaarlijk uitziende, maar in de grond o zo goedige hond is momenteel een rage op het platteland’, aldus de heer A.J. de Boer uit Leek in 1973.

Vooral bij ‘nieuwe buitenlui’, stadjers die een opgeknapt boerderijtje of arbeidershuisje bewonen, is dit ras erg gewild. Niet zo verwonderlijk, de Duitse Dog heeft vele kwaliteiten. Het uiterlijk alleen al schrikt ongewenste bezoekers af. Daarnaast staat de hond zijn of haar mannetje als het daadwerkelijk tot een treffen komt.

De Duitse Dog is een rustig ras en voor huisgenoten de goedheid zelve. Hoewel de volksmond spreekt van Deense Dog, blijkt het land van herkomst Duitsland te zijn. In Engeland spreken ze van de Great Dane, maar hoe deze naam is ontstaan, is onbekend.

De Boer zelf is in het bezit van twee prachtexemplaren, die graag met hun baasje op pad gaan in de DAF-bestelwagen, die net iets te klein lijkt voor het vervoer van dit ras.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

menu