Het beeld van Groningen: Vetkuiven en jacks bij de wedergeboorte van de rock-'n-roll

Aan de zuidzijde van het Akerkhof is op 5 mei 1972 de wedergeboorte van de rock-’n-roll een feit. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: rock-’n-roll in De Tuin.
Lees meer over
Stad

Het Jan Tuin Centrum – ook wel De Tuin genoemd – aan de zuidzijde van het Akerkhof barst op 5 mei 1972 bijna uit z’n voegen. Sinds lange tijd is er weer een rock-’n-rollavond. De wedergeboorte van de rock-’n-roll is een feit. De Woody Brothers (ooit de Nederlandse Everly Brothers) maken hun opwachting en voor The Virgin is het hun debuut.

De Tuin heeft die avond twee soorten publiek: de in jacks geklede ‘pure rockers’, voor wie de muzikale ontwikkeling na 1962 is stil blijven staan, en het moderne, jongere volk, dat zich in meer alternatieve kledij vergaapt aan de met heuse vetkuiven getooide rockers.

Het is niet alleen maar pais en vree. Af en toe is de stemming agressief en moet het breedgeschouderde barpersoneel ingrijpen om iemand met zachte drang naar buiten te werken. Bovenal is de sfeer goed, zo goed zelfs dat organisator en rockkenner Kees van der Hoef halverwege de avond uitroept: ‘Er komt weer zo’n avond in juli of augustus!’ Maar of die er ooit gekomen is?

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

menu