Het ooit in het Goudkantoor - met alleen scheepsmodellen - gehuisveste Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen krijgt een nieuwe naam. Wat wil jij terug zien in het nieuwe 'Museum aan de A?' | Herinnerings in beeld

Scheepsmodellen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in het Goudkantoor, Grote Markt 1935. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/ Museum aan de A. Deze week: scheepsmodellen in het Goudkantoor.

In 1930 maakt de scheepvaart in Groningen een grote verandering door. De zeilvaart loopt op zijn eind en de introductie van de scheepsmotor neemt een grote vlucht. De oude zeilschepen worden opgedoekt. Daarmee verdwijnen ook geleidelijk de tradities en de verhalen van de oude zeilvaart en de houten scheepsbouw.

Drie invloedrijke heren uit de stad, sterk begaan met de scheepvaartgeschiedenis van Groningen, zien deze dreigende ondergang en richten met 708 gulden in kas in 1930 de Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum op.

In het Goudkantoor

Het museum wordt gevestigd in het Goudkantoor. Van alle scheepsmodellen die het museum in de oorlog rijk is, overleeft er slechts ééntje de bevrijding. Café De Unie, aan de noordzijde van de Grote Markt, met daarin de complete geëvacueerde collectie scheepsmodellen, vliegt in brand. De collectie gaat volledig verloren, op één klein model van de tjalk Daatje na, dat opgesteld staat achter een schoorsteenkanaal.

Denk je ook mee?

Meer weten over de geschiedenis van het Noordelijk Scheepvaartmuseum? En alvast meedenken met het nieuwe Museum aan de A? Kom vanaf 4 september naar de tentoonstelling ODE – 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu