Hondenbezitters in Groningen krijgen veel minder boetes dan vijf jaar geleden. Meest bestrafte vergrijp is het niet aangelijnd uitlaten van de hond

Foto: Pixabay

Hondeneigenaren in de provincie Groningen worden veel minder vaak beboet dan vijf jaar geleden. Waar in 2016 nog 108 bekeuringen werden uitgeschreven, waren dat in 2020 ‘slechts’ 47. De meest bestrafte overtreding: het niet aangelijnd uitlaten van de viervoeter.
Lees meer over
Stad
Eemsdelta
Het Hogeland
Midden-Groningen
Oldambt
Pekela
Stadskanaal
Veendam
Westerkwartier
Westerwolde

Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl op basis van gegeven van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Landelijk is sinds 2016 sprake van een afname van 70 procent aan ‘hondgerelateerde’ boetes, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Zuid-Holland 84 procent, terwijl de provincies Zeeland en Utrecht te maken hebben met een daling van 34 procent. In de provincie Groningen is het aantal boetes voor hondeneigenaren met ruim 56 procent gedaald.

Stad Groningen boven landelijk gemiddelde

Het landelijke gemiddelde is 6,3 boetes per 10.000 inwoners. In de provincie Groningen zit alleen de gemeente Groningen hier boven; 18,2 boetes per 10.000 inwoners.

De gemeenten Westerkwartier en Midden-Groningen zitten het laagst: 0,2 boetes per 10.000 inwoners.

Hondenbelasting

Steeds meer gemeenten zijn afgestapt van het heffen van hondenbelasting: in 169 van de 352 onderzochte gemeenten betalen hondenbezitters sinds 2021 geen belasting voor hun viervoeter(s). Dat is een kwart minder dan vijf jaar geleden.

In de provincie Groningen heffen alleen de gemeenten Groningen en Pekela nog belasting op honden. Hondenbezitters in de gemeente Groningen betalen de hoogste hondenbelasting van heel Nederland: 133,80 euro.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu