Afvalinzameling gaat Groningers en vooral Hareners meer kosten vanaf komend jaar

Groningers kunnen hun papier en glas nu al vrijwilliger gescheiden inleveren. Het gemeentebestuur wil de afvalscheiding de komende jaren fors opvoeren en houdt het vuilnissysteem daarom in september opnieuw tegen het licht. Foto: Archief DvhN

De afvalinzameling gaat de inwoners van Groningen volgend jaar fors meer kosten. De gemeente verhoogt de afvalstoffenheffing met gemiddeld 13,7 procent.
Lees meer over
Stad

De afgelopen twee jaar kon herindelingsgemeente Groningen afzien van een tariefverhoging dankzij een reserve die daarvoor opzij was gezet. Die pot is nu leeg en dus moet de heffing alsnog omhoog om tekorten op de afvalinzameling te voorkomen.

Verhoging raakt Hareners zwaarder in de portemonnee

Dat raakt inwoners van Haren relatief het meest in de portemonnee. Daar hoefde de gemeente tot dusver het minst bij te passen op de afvalinzameling, vooral omdat daar dankzij de gescheiden afvalinzameling weinig huisvuil naar de (dure) vuilverbranding hoeft. In de nieuwe gemeente liggen de kosten die met de heffing worden betaald, hoger.

De Hareners raken hun afvalscheiding in ieder geval komend jaar tijdelijk kwijt, nu de herindelingsgemeente twee jaar na de fusie overstapt op één vuilnissysteem. In september maakt de gemeenteraad een keus uit twee opties: vrijwillige afvalscheiding met één vast tarief óf verplichte scheiding met een prijs die afhankelijk van de hoeveelheid ‘grijs’ afval die inwoners inleveren.

Bij keus voor diftar nog bijna heel 2021 nodig voor voorbereiding

Ook als de politiek kiest voor dit laatste diftar-model is nog vrijwel heel volgend jaar nodig om de voormalige gemeenten Groningen en Ten Boer daar op voor te bereiden. Daar moeten onder meer op grote schaal containers worden bijgeplaatst voor papier, glas en groente-, fruit- en tuinafval, ook de vuilniswagens worden aangepast en bij flats komen gezamenlijke gft-voorzieningen.

In die periode moet Haren mee in het vaste tarief van die gemeenten omdat het rijk eist dat er twee jaar na de herindeling één vuilnissysteem komt. Als Groningen daar niet aan voldoet, mag ze formeel geen afvalstoffenheffing innen en dat scheelt 30 miljoen aan inkomsten.

Verplichte afvalscheiding politiek heet hangijzer in Stad

De keus in de gemeenteraad wordt spannend. Haren kent al jaren een diftar-systeem en afvalscheiding naar tevredenheid van de inwoners, maar in Groningen is dat politiek omstreden. In 2017 zag de gemeenteraad ervan af in een verhit debat dat bijna wethouder Joost van Keulen kostte.

Ook de huidige raad en het college zijn verdeeld: veel partijen vrezen dat afvalscheiding niet uitvoerbaar is in de stad met zijn vele flats en hoogbouw. Zij vrezen bovendien dat huisvuil illegaal wordt gedumpt door bewoners om de rekening laag te houden.

Wethouder: ‘Dit wordt debat van het jaar’

,,Dit wordt het debat van het jaar’’, blikte GroenLinks-wethouder Glimina Chakor vrijdag alvast vooruit bij de presentatie van haar beleidsnota over de toekomst van de afvalinzameling. Verder uitstel van een politieke beslissing is volgens haar geen optie omdat er anders te weinig tijd overblijft voor de deadline van het rijk. Chakor is daarom geen voorstander van een referendum over het onderwerp, zoals voor de SP bepleit.

Zelf spreekt de wethouder nadrukkelijk geen voorkeur uit, hoewel haar partij anders dan coalitiegenoot PvdA tot dusver pleitbezorger van afvalscheiding en diftar is. ,,We leggen alle ingrediënten voor de raad op tafel om een afgewogen keus te maken’’, aldus een behoedzame Chakor.

Afvalscheiding moet links- of rechtsom fors omhoog

Ook los van de wettelijke verplichting om één vuilnissysteem voor de hele gemeente in te voeren per 2021, moet de afvalscheiding volgens de wethouder fors omhoog. Volgens de landelijke doelstelling moet 75 procent van het afval worden gescheiden voor recycling of verwerking tot biogas. Groningen blijft voorlopig nog onder de 60 procent.

Volgens Chakors beleidsnota levert een diftar-systeem daarbij de meeste winst op. Dat stuwt het scheidingspercentage op tot 74 procent. Met een vast tarief met ‘slechts’ stimulering van afvalscheiding door forse uitbreiding van het aantal papier-, glas- en gft-container blijft dat steken op 66 procent.

Diftar is duurder maar zorgt ook voor meeste milieuwinst en kostenbesparing

Invoering van diftar kost wel meer: 1,6 miljoen euro, 6 ton meer dan een vasttariefsysteem zonder afvalscheiding aan huis. Maar de kosten dalen ook meer: binnen een paar jaar kan de afvalstoffenheffing met 5 tot 6 procent omlaag doordat er meer afval naar de recyclingindustrie gaat en minder naar de vuilverbrander.

Chakor wil met de raad in gesprek over extra maatregelen om de vrees voor onder meer afvaldumping weg te nemen. Als de keus op diftar valt komen er in de loop van volgend jaar ‘proeftuinen’ in wijken en dorpen om te kijken hoe dat systeem werkt.

Nieuws

Meest gelezen

menu