'Ik geef het weg, het is maar materie.' Rommelmarkt in Korrewegwijk in Groningen

Veel voorbijgangers snuffelen tussen de spullen van Emil.

Op de hoek van de Korreweg en de Tweede Hunzestraat is het net of er een bom is ontploft tijdens een rommelmarkt.
Lees meer over
Stad

Rond de vuilniscontainer ligt een allegaartje aan spullen. Een kinderfiets en heel veel fietswielen en -banden. Boeken, kleding, een kattenbak, een schemerlamp, verlepte boeken.

Aan de overkant ligt nog meer: een stapeltje kleding op kleur gesorteerd. Een berg schroeven, bouten en moeren, een fietslamp en een boekje met de titel ‘Zonde tegen de Heilige Geest’. De ontplofte uitdragerij trekt aardig wat volk. Een man vist een snoer uit een berg rommel. Twee dames trekken een spijkerbroek uit de berg kleding. ,,Dit is van Emil”, weet een grijzende meneer. ,,Hij is zijn huis uitgezet.”

Een medewerker van de Stadswerkplaats in een oranje overall selecteert de bruikbare of te repareren fietsen en tilt ze in een bakfiets. Een passant laat zich door hem uitleggen hoe je het verschil tussen een nog bruikbare en een waardeloze fietsband herkent. Dan komt er een man de hoek om met een blitse zonnebril op de neus. De grijzende meneer klampt hem meteen aan. Het blijkt Emil. ,,No, ik ben mijn huis niet uitgezet”, zegt hij in een mengelmoes van Engels en Nederlands. ,,Ik heb dit hier uit de kindness of my heart hier neergelegd.”

Die kindness gaat best ver, zo blijkt als een mevrouw zich in het gesprek mengt. ,,Er ligt hier ook een bankpasje”, zegt ze.

,,O ja, I found that.”

,,Die kunt u misschien beter naar de bank brengen.”

Hij belooft plechtig het pasje in te leveren. Voordat hij doorloopt, zegt hij nog: ,,Ik doe dit wel vaker. Het is maar materie.”

Nieuws

Meest gelezen

menu