Inwoner van Groningen met huis bomvol elektronica klaagt bij Raad van State over ontruiming. 'Niet verwacht dat ze alles zouden weghalen'

Een huis bombol elektronica Foto: Archief DVHN

De ontruiming ging met de botte bijl, daarom is het uit de hand gelopen, zei de Groningse advocaat Enno van Dalen maandag voor de Raad van State in Den Haag. Hij stapte namens een Groninger naar de hoogste bestuursrechter tegen de gemeente Groningen. Die liet in oktober 2018 een huis ontruimen dat helemaal met elektrische apparaten was volgestouwd.

Volgens de gemeente Groningen was in het huis aan de Aldebaranstraat in de wijk Paddepoel een brandgevaarlijke situatie ontstaan voor de man zelf en zijn omgeving. De vluchtwegen waren geblokkeerd.

De bewoner moest alle apparaten die hij niet dagelijks gebruikte, loskoppelen van de stekkerdozen en stopcontacten en alle bedrading die met plakband of kroonsteentjes aan elkaar was geprutst weghalen.

Toen dat niet gebeurde, schakelde verhuurder Nijestee een bedrijf in dat de woning ontruimde. ,,Dan wordt het grondig opgeruimd’’, bevestigde een vertegenwoordiger van de gemeente via een videoscherm.

Dure microfoon is niet terug

,,En juist daardoor is mijn cliënt uitgevallen tegen de toezichthoudende ambtenaar’’, zei Van Dalen. De man had niet verwacht dat ze al zijn spullen zouden komen weghalen. Volgens de gemeente zijn alle apparaten uit de tijdelijke opslag weer teruggegeven maar dat ontkent de bewoner.

Een dure microfoon die tweeduizend gulden heeft gekost is niet terug, zei Van Dalen. De man vindt de ontruiming een inbreuk op zijn privacy en eigendomsrecht en wil daarover een uitspraak van de Raad van State. Er waren veel spullen, maar het was niet brandgevaarlijk, vindt hij.

Uitspraak over enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu