Jeugdcircus Santelli en festival Soundsofmusic alsnog uit de brand

In de trapeze bij Santelli: het jeugdcircus mag toch blijven hopen op steun van de gemeente Groningen, net als enkele andere instellingen voor cultuur(talent). Foto: Archief DvhN

Beide organisaties vreesden voor het voortbestaan nadat hun aanvraag voor cultuursubsidie door zowel de Groningse Kunstraad als burgemeester en wethouders werd afgewezen.

Dat zou vooral voor Soundsofmusic verstrekkende gevolgen hebben. Het jaarlijkse festival voor experimentele en modern klassieke muziek heeft zicht op 25.000 euro aan landelijke subsidie, maar het Fonds voor de Podiumkunsten betaalt dat alleen als eenzelfde bedrag ook uit de regio op tafel wordt gelegd.

Landelijke subsidie komt alleen als ook regio de knip trekt

Als dat niet voor 14 december lukt, vervalt de toezegging. Cultuurwethouder Paul de Rook beloofde daarom twee weken geleden al extra geld te zoeken vóórdat de raad op 18 november definitief de knoop doorhakt over de verdeling van de cultuursubsidies voor de komende vier jaar.

Zijn D66-partijgenoot en raadslid Koosje van Doesen was hem deze week echter voor in de begrotingsraad. Een royale raadsmeerderheid steunt haar motie om toch nog 100.000 euro uit een potje te halen. Niet alleen voor Santelli en Soundsofmusic, maar ook voor andere organisaties die zich richten op de ontwikkeling van cultuurtalent en deze subsidieronde buiten de boot dreigen te vallen.

Soundsofmusic had 35.000 euro per jaar van de gemeente gevraagd plus nog eens 15 mille van de provincie, maar kreeg bij allebei nul op rekest. Santelli zag zijn aanvraag voor 20 mille afgewezen door de gemeente. Hoeveel geld zij nu kunnen verwachten en of er ook nog andere instellingen kunnen meedelen, wordt waarschijnlijk op 18 november duidelijk bij de definitieve vaststelling van de cultuurnota in de raad.

Update: Stad samen met provincie in de bres voor festival

Voorafgaand aan die raadsvergadering heeft cultuurwethouder De Rook woensdag nog een uitgewerkt voorstel gepresenteerd. Santelli krijgt 20.000 euro uit het ‘potje van Van Doesen’. Voor Soundsofmusic sluist de gemeente 12.500 euro door. Daar legt de provincie eenzelfde bedrag bij.

Daarmee ‘matcht’ de regio de landelijke subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten en is het geld voor Soundsofmusic vastgesteld. Althans: voor de komende twee jaar want de provincie heeft kunstsubsidies voor de periode daarna nog niet verdeeld. Voor de twee jaar tot 2024 zoeken gemeente en provincie nog een oplossing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu