Jort (9), sportwethouder Inge Jongman en schaaktopper Jorden van Foreest nemen schaaktafels in Noorderplantsoen in Groningen in gebruik

De schaaktafels in het Noorderplantsoen worden ingewijd: De 9-jarige Jort Linnewiel en Jorden van Foreest beginnen aan hun partij, terwijl Davey (gele jas) en Yorrick al druk bezig zijn. Foto: Peter Wassing

In het Noorderplantsoen in Groningen zijn maandag twee nieuwe openbare schaaktafels in gebruik genomen. De 9-jarige Jort en sportwethouder Inge Jongman plaatsten de openingszet. Tegenstander was Groningens schaaktrots Jorden van Foreest, in januari nog winnaar van het het vooraanstaande Tata Steel Chess.
Lees meer over
Stad

De schaaktafels zijn vorige week geplaatst; schuin tegenover restaurant Zondag. Jong en oud kan gebruik maken van de schaaktafels.

De schaaktafels zijn geplaatst op initiatief van Jesús Medina Molina, oprichter van Urban Chess. Deze organisatie wil in elke gemeente in Nederland ‘chess courts’ realiseren. Dit zijn plekken waar allerhande spelactiviteiten ontplooid kunnen worden.

Jorden van Foreest ambassadeur Urban Chess

Achterliggende gedacht is dat schaaktafels in de openbare ruimte helpen eenzaamheid tegen te gaan. Ook dragen de schaaktafels volgens Jesús Medina Molina bij aan het fit houden van het brein.

Jorden van Foreest is ambassadeur van Urban Chess. In september 2019 is in de wijk Beijum ook al een schaaktafel geplaatst.

Nieuws

menu