Kaalslag in ooit groene straten duurt nog wel even. 'Ik heb het idee dat het wel wat strakker gepland had kunnen worden'

Aan de Peizerweg gingen drie jaar geleden de eerste bomen om. Het is onduidelijk wanneer een begin wordt gemaakt met de herinrichting.

Ooit waren de Heymanslaan en de Peizerweg groene straten met hoge bomen. Geruime tijd geleden werden de bomen gekapt. Sindsdien tiert het onkruid welig en gebeurt er maar weinig.
Lees meer over
Stad

,,Ik heb het idee dat het wel iets strakker gepland had kunnen worden”, zegt Peter Oterdoom met gevoel voor understatement. Hij zit in de wijkvereniging van de Zeeheldenbuurt en praat mee over de herinrichting van de Peizerweg . De 21 bomen aan de zuidkant gingen in 2019 tegen de vlakte. Begin dit jaar volgden er nog eens veertien. En vervolgens gebeurde er niks, behalve dat het onkruid welig tiert in de straat. ,,Het wachten was op de oplevering van de tunnel onder het spoor op de Paterswoldseweg”, zegt Oterdoom, ,,maar die is al een tijdje klaar.”

‘Ambtenaren klagen dat ze omkomen in het werk’

Hij heeft de indruk dat de Peizerweg nu nodig is om verkeer af te wikkelen voor omleidingen rond de zuidelijke ringweg. De herinrichting van de straat lijkt in het gedrang te komen. ,,We hebben een bijeenkomst gehad met een aantal ambtenaren en adviseurs. Ik hoor ze alleen maar klagen dat ze omkomen in het werk.”

Oterdoom moet zeggen dat hij wel heel tevreden is over de herinrichtingsplannen. ,,Er komen 35 bomen voor in de plaats.” Grote vraag is: wanneer?

‘We konden geen goede plek vinden voor de containers’

Ook aan de Heymanslaan gingen in maart vorig jaar alle bomen om. Anderhalf jaar gebeurde er niks. Sinds kort wordt er wat gegraven aan de Heymanslaan. Vanwaar de vertraging? Peter Steinfort, woordvoerder van de gemeente Groningen legt uit: ,,We konden geen goede plek vinden voor de ondergrondse containers zonder allerlei kabels en leidingen te moeten verleggen. Daar is nu een oplossing voor gevonden. Vervolgens kwam het Waterbedrijf er achter dat er nog een leiding in de Heymanslaan verlegd moest worden. Daar zijn ze nu mee bezig. Zodra het Waterbedrijf klaar is kan de riolering vervangen worden. Dat gebeurt begin volgend jaar.”

Hoe lang kijken bewoners nog aan tegen kale Peizerweg?

Hoe lang de bewoners nog aan moeten kijken tegen de kale Peizerweg is minder helder: ,,Inmiddels is het definitieve ontwerp gereed, maar we weten nog niet precies wanneer we gaan beginnen. Dat hangt mede af van de werkzaamheden aan de zuidelijke ring en het Julianaplein. We zijn nu bezig met de planning, zodra er duidelijkheid is, worden de bewoners geïnformeerd.”

Nieuws

Meest gelezen

menu