Samen met

Kas sneuvelt, maar Biotoop komt met de schrik vrij. 'Ik zag de sparren een voor een omver gaan'

Hermy plukt naalden voor de thee.

De tuin van De Biotoop in Haren heeft behoorlijk te lijden gehad van de drielingstorm die ruim een week geleden over Haren raasde.
Lees meer over
Groninger Gezinsbode

De zelfpluktuin en het voedselbos bij De Biotoop in Haren bieden een andere aanblik. ,,Er zijn elf sparren omgewaaid”, zegt Wouter die verantwoordelijk is voor het groenbeheer. ,,Ik kon het vanuit mijn raam zien: de een na de ander ging om.”

Wouter woont in een van de onder brutalistische architectuur onderwijsgebouwen die ooit werden gebruikt door de Rijksuniversiteit Groningen en die tegenwoordig antikraak bewoond zijn. ,,Daar is ook een boom tegenaan gevallen. Maar ja, dat kan zo’n gebouw makkelijk hebben.”

Heel wat minder robuust is het voormalige laboratorium waar Irma Frieling in woont. Ze woont vlakbij het voedselbos dat zij mede aanplantte. Nu de wind is gaan liggen en de zon even schijnt, wijst ze op een teer boompje: ,,Die heeft het overleefd. En het ecotoilet ook! En ons huis is ook niet geraakt.”

Wel verwoestte een vallende spar een deel van de kas. Wouter: ,,Die werd gebruikt voor opslag van groen en voor opkweek.” Wouter is druk met het opruimen van de tuin.

De Harense dames Reini en Hermy scharrelen intussen tussen de omgewaaide sparren. Links en rechts plukken ze wat naalden. ,,Daar maken we thee van”, legt Reini uit.

,,Eerst moet je de naalden drogen en daarna kun je er thee van maken”, vertelt Hermy.

,,Heel reinigend.”

De twee zijn enthousiaste gebruikers van de zelfpluktuin bij De Biotoop. ,,Ja, als je naar de Albert Heijn gaat, dan is de groenteafdeling toch een zee van plastic?”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Groninger Gezinsbode

Nieuws

menu