Keldervloer van 400 jaar onder Zwanestraat Groningen

Erik Akkerman (rechts) en Gert Kortekaas bij de bouwsleuf in de Zwanestraat in Groningen. Foto: DvhN

Onder de Zwanestraat in Groningen is een deel van een 400 jaar oude keldervloer teruggevonden. Die lag oorspronkelijk onder het gebouw Die Witte Swane, dat in 1610 werd gesloopt om de aanleg van de straat mogelijk te maken.

Archeoloog Erik Akkerman van adviesbureau Raap zag de vloer liggen in een smalle gleuf, gegraven voor de nieuwe waterleiding. ,,Die leiding ligt een meter onder de grond, maar vanwege een rioolbuis moesten de mannen van aannemer Visser & Smit Hanab even wat dieper de bodem in. En toen kwam op 1,70 meter diepte de vloer van grote bakstenen tevoorschijn.’’ Een soortgelijke gleuf aan de zuidkant van de straat, voor een gasleiding, kwam niet diep genoeg.

Historie

Met de vloer is een voor de straat belangrijk stukje geschiedenis teruggevonden. Want waar het stadsbestuur de nieuwe straat aanvankelijk precies zo noemde (Nieuwe straat), veranderde die naam in de volksmond door de naam van het gebouw al snel in Zwanestraat. De huidige winkelstraat, die al lang ook officieel zo heet, liep achter het huis aan de Grote Markt door naar de Hoge der A, over het terrein van het voormalige Franciscanerklooster. Dat hoorde bij de Broerkerk (later Martinuskerk) die op de plek van de huidige Universiteitsbibliotheek heeft gestaan.

Veegschoon

De straat was zo breed als die Witte Swane. Volgens Akkerman is de kelder ongeveer 16 meter lang geweest. Uit het puin op de vloer maakt hij op dat de resten van het huis ter plekke in de kelder zijn gestort. Er zijn voor zover te overzien geen bijzonderheden achtergelaten. Stadsarcheoloog Gert Kortekaas: ,,Geen scherf, geen botje. Kennelijk is het pand veegschoon opgeleverd voor de sloop.’’

Akkerman gaat niet verder op zoek naar restanten van de muren, omdat de sleuf voor de leiding nou eenmaal niet groter hoeft te zijn. ,,Misschien valt er wat te ontdekken, maar dat weet je toch niet.’’ Kortekaas: ,,De rest is aan volgende generaties bij een komende gelegenheid.’’

De werkzaamheden aan kabels en leidingen in de binnenstad lagen weken stil vanwege de coronacrisis. De nutsbedrijven zijn op verzoek van de gemeente weer aan het werk gegaan, omdat het nu relatief rustig is in de binnenstad en de overlast daarmee beperkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu