Stampen op brandend vuurwerk? Brandwondenarts Martini Ziekenhuis in Groningen walgt van Tiktok-challenge: 'Het gaat heel vaak mis met spelen met kindervuurwerk'

Sonja Scholten, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis. Foto: Nederlandse Brandwonden Stichting

Een TikTok-challenge die kinderen aanmoedigt op vuurwerk te stampen, veroorzaakt met regelmaat ernstige brandwonden. Zoals ook het afsteken van kindervuurwerk voor ongelukken zorgt.

Dat zeggen artsen uit de drie brandwondencentra in Nederland, waaronder Brandwondencentrum Groningen, en de Nederlandse Brandwonden Stichting bij de aftrap van de campagne ‘Geen kinderspel’.

Door de TikTok-challenge worden kinderen aangemoedigd om op brandend vuurwerk te stampen. Annebeth de Vries, kinder- en brandwondenchirurg bij het kinderbrandwondencentrum in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, en haar collega’s zien voornamelijk jongens tussen de 10 en 17 jaar. ,,Zij lopen derdegraads brandwonden op waarbij zelfs een operatie nodig is voor een goed herstel”, zegt zij.

Kindervuurwerk zorg met regelmaat voor ongelukken

Niet alleen de TikTok-challenge veroorzaakt problemen. Ook het afsteken van kindervuurwerk zorgt met regelmaat voor ongelukken. ,,Het vuurwerk komt vaak in de jas of schoenen terecht, waar het diepe brandwonden achterlaat”, aldus De Vries.

Martin Baartmans, kinderarts bij het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, vindt de term ‘kindervuurwerk’ zeer misleidend. ,,Men denkt dat kinderen met categorie 1 -vuurwerk, zoals grondbloemen, tolletjes en sterretjes, kunnen spelen. Maar niets is minder waar. Wij zien in het brandwondencentrum regelmatig dat het ernstig mis is gegaan met spelen met vuurwerk.”

Kindervuurwerk is geen kinder-cadeau

Volgens Sonja Scholten, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis, is letsel door kindervuurwerk meestal niet levensbedreigend, maar zijn de kinderen wel voor de rest van hun leven getekend.

,,Kinderen zijn zich niet bewust van dit gevaar, maar volwassenen zouden dat wel moeten zijn. Ik zie dat kindervuurwerk vaak als cadeautje wordt gegeven met bijzondere feestdagen of met een verjaardag, zelfs al aan kinderen van 2 of 3 jaar oud. Kindervuurwerk is gewoon geen kinder-cadeau.”

Campagne Geen kinderspel

Met de campagne Geen kinderspel willen de artsen uit de brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting ouders bewust maken van de gevaren. Het voorkomen van brandwondenongevallen staat hierin voorop.

Nieuws

menu