Roestig kistje met schat aan historische informatie gevonden op zolder van basisschool in Ten Boer. Oudste documenten dateren uit 19de eeuw

Dit kistje werd gevonden op zolder van CBS De Fontein. Foto: Ria Meerman

Op zolder van christelijke basisschool De Fontein in Ten Boer is onlangs een roestig ‘schatkistje’ met handgeschreven notulen, foto’s en documenten gevonden.
Lees meer over
Stad

Het op zolder van de huidige locatie gevonden kistje werd overgedragen aan Johan Waterborg, een oud-leerling van De Fontein die werkzaam is bij de Groninger Archieven. Hij constateerde dat het kistje een schat aan historische informatie bevat, waaruit het reilen en zeilen van een dorpsschool in de late 19de eeuw te reconstrueren valt.

Boekhouding vanaf de oprichting

In het kistje zitten onder meer lijsten met namen van mensen die geld hebben gegeven voor de oprichting van de school in 1883. Verder bevat het kistje de boekhouding van de school vanaf de oprichting tot zeker 1915. Hierin komen onder meer het salaris van meester A.H. Homan - de school is nu in de naar hem vernoemde straat gevestigd - en de uitgaven voor het jubileumfeest in 1908 voorbij.

Schatkistje in Kindcentrum

Enkele weken voordat het kistje werd gevonden, hadden leerlingen van De Fontein een kist met (getekende) toekomstwensen laten inmetselen in Kindcentrum Ten Boer, dat nu gebouwd wordt.

Zij deden dat samen met kinderen van De Huifkar en Kids2b. Samen nemen zij, na oplevering, hun intrek in dit nieuwe gebouw aan de Riekele Prinsstraat.

Nieuws

Meest gelezen

menu