Klap op klap: de week van het onbehagen. 'We gaan door tot het bier op is'

Tienduizenden mensen liepen mee in de fakkeltocht. Foto: Stef Steneker

Groningen krijgt het momenteel zwaar voor de kiezen. De vorige week was een week waar stad en provincie klap op klap te verwerken kregen. De week van het onbehagen culmineerde in enorme fakkeltocht. Op z’n Gronings. Waardig en ingehouden.
Lees meer over
Stad

Het zijn de kleine dingetjes. Journaal-lezer Rob Trip die na een item over de gasellende in Groningen een bruggetje naar het volgende item maakt met de woorden: ‘Maar goed, hier in Néderland , was vandaag het dagrecord…’ Die kleine dingetjes vergroten het gevoel dat Groningen in de kou staat, er niet bij hoort. De duivel schijt altijd op dezelfde hoop en de laatste tijd heet die hoop overduidelijk Groningen.

‘O ja, we gaan toch meer gas winnen’

Het begon met minister Stef Blok, die de dag voordat het nieuwe kabinet zou aantreden, als het ware met zijn hoofd om de hoek van de deur, mededeelde dat er toch meer gas gewonnen gaat worden in Groningen dan beloofd. Er liggen contracten met Duitsland waar Nederland niet onderuit kan. Vandaar. Groningers die dachten dat het niet gekker kon in het gasdossier kregen hun ongelijk ingepeperd.

Was het hier maar bij gebleven.

Tot gekmakens getergd

Maar dat was nog niet alles. Maandag 10 januari schoven tienduizenden Groningers aan in een wachtrij waarin ze subsidie hopen te krijgen voor het verbeteren van hun door aardbevingsschade getroffen woningen. Ze kunnen per huishouden 10.000 euro krijgen. De beschikbare subsidiepot was echter veel te klein voor de te dempen ellende. Duizenden Groningers stonden te klappertanden voor de kat z’n viool, Groningers die online een aanvraag deden werden tot gekmakens getergd door het computersysteem dat er doodleuk in slaagde ze uren aan het lijntje te houden en ze met lege handen achter te laten. In het inmiddels nieuw aangetreden kabinet zit een staatssecretaris die fluks een aanvullend bedrag beloofde. Hij komt deze week praten in Groningen .

Op dat nieuwe kabinet hadden ze bij het kinderhartcentrum van het UMCG ook hun hoop gevestigd. De vorige minister Hugo de Jonge wil deze specialistische zorg concentreren in het westen. Een 250.000 keer ondertekende petitie kon de nieuwe minister Ernst Kuipers niet op andere gedachten brengen. Klap op klap.

Barmeiden tappen door tot het bier op is

En dan heeft Groningen nog te kampen met de gewone problemen waarmee de rest van het land kampt. In aanloop naar de laatste corona-persconferentie lieten winkeliers en horecaondernemers al weten zaterdag gewoon open te gaan. Burgemeester Koen Schuiling zei een dag voor de persconferentie klip en klaar dat de lockdown niet meer werkt. Dat zetje hadden de winkeliers niet meer nodig. Zij mochten vanaf zaterdag open. De horeca trekt vooralsnog aan het kortste eind, maar de kroegen zetten massaal de tap open. En niet een klein beetje. ,,We gaan door tot tien uur, tenzij het bier eerder op is”, klonk het in een van de betere buurtkroegen.

Zo ziet het verzet in Groningen eruit: de zaterdag begon met de voorpagina van Dagblad van het Noorden waarop duizenden minieme selfies van boze Groningers met een gebalde vuist prijkten. De winkelstraten van de stad liepen ’s middags vol. Kappers draaiden overuren. Tienduizend mensen liepen in een fakkeltocht door de binnenstad . En de barmeiden tapten door tot het bier op was.

Nieuws

menu