'Kogelgaten' gemeentekantoor Groningen zijn geen werk van schutter, maar van vandaal

Nog steeds prijken ‘kogelgaten’ in de hele pui, vanaf de toegangsdeuren tot aan de zijde van het Europaparkstation. Foto: Gea Kars

Was het een boze klant van de sociale dienst of ‘gewoon’ een vandaal? De glazen pui van het gemeentekantoor aan het Groningse Harm Buiterplein zit vol met gaten die veel weg hebben van kogelinslagen.

De gemeente zit met een schadepost van 80.000 euro door de actie van een tot dusver onbekende man. Nader onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het in ieder geval niet ging om een schutter.

Bestudering van de beelden van beveiligingscamera’s wijst uit van welk wapen de dader zich wel bediende: een stalen ‘lifehammer’, bedoeld om bij ongelukken via het portierraam uit een auto te kunnen komen.

Het incident deed zich volgens een gemeentewoordvoerder al in mei voor, maar nog steeds prijken ‘kogelgaten’ in de hele pui, vanaf de toegangsdeuren tot aan de zijde van het Europaparkstation. Op alle metershoge glasplaten heeft de dader een of twee keer ingehakt.

Wachten op de verzekeraar

Het glas is niet de herstellen: alle platen moeten volgens de woordvoerder volledig worden vervangen. De gemeente is nog in gesprek met de verzekeraar over de aanzienlijke financiële consequenties. Pas als dat is afgerond kan de glazenier worden besteld.

De dader is nog niet achterhaald. De gemeente heeft aangifte gedaan wegens vernieling. Hoewel de verdachte herkenbaar op de beveiligingsbeelden staat, heeft de politie nog niemand kunnen aanhouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu